Skogen kallar: Lars Tønder & Line Thastum

Bild på Lars Tønder och Line Thastum

Foto: Joachim Rode

I det nionde och avslutande samtalet i serien Skogen kallar möter vi Lars Tønder som med anledning av sin bok Magt in den antropocæne tidsalder – en introduktion, samtalar med humanekolog Line Thastum.

 

Boken behandlar makt från ett antropocentriskt perspektiv och ställer bland annat frågan hur människans syn på makt behöver formas om då även natur, klimat och hållbarhet ska tas i beaktande. Kan konst och kultur hjälpa oss förstå samspelet mellan det mänskliga och det icke-mänskliga?

Lars Tønder är professor med särskilt ansvar vid institutet for statskunskap vid Köpenhamns universitet. Han är aktuell med boken ”Om magt i den antropocæne tidsalder: en introduktion” som gavs ut i december 2020 på DJØF Forlag. Han har tidigare gett utt boken  ”Tolerance: A Sensorial Orientation to Politics ” och har under de senaste åren publicerat en rad artiklar och bokkapitel om demokrati, politisk teori och klimatkrisen. Han leder två nya forskningsprojekt som båda är stödda av Danmarks Frie Forskningsråd: ett om politiska normer i den antropocena tidsåldern, och ett annat om demokrati, civilsamhället och Danmarks nya klimatmedborgarråd. Han är också med i styrgruppen för Centre for Anthropological, Political and Social Theory på Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Köpenhamns universitet.

Line Thastum är humanekolog, utbildad ekologisk jordbrukare och alternativ behandlare. Dessutom skriver hon kreativt och poetiskt och har deltagit i olika konstprojekt. Hon är medgrundare, projektledare och miljökoordinator i konstorganisationen The Independent Air, som sätter fokus på planetens ekologiska kriser och hållbara framtidsutsikter. Hon och the Independent Air är också medgrundare i det tvärvetenskapliga och tvärkonstnärliga nordisk-baltiska nätverket State of the Art som arbetar med samma tema. Hon arbetar konkret med miljöfrågor och hållbara lösningar inom olika branscher i sitt jobb som miljökoordinator i Herning kommun.

Kommande evenemang

Alla evenemang