Nära fjärran – En dramafestival på Sveaborg

Fotocollage av Hassan Blasim, Astrid Menasanch Tobieson och Lucas Svensson.

Hassan Blasim, Astrid Menasanch Tobieson och Lucas Svensson. Foton: Katja Bohm, Saga Berlin och Matilda Rahm

En dramafestival på Sveaborg med historier från Bagdad, Helsingfors och Stockholm.

OBS! Evenemanget är fullbokat. Vi tar tyvärr inte emot fler anmälningar. Skicka e-post till amanda.mannstrom@nordiskkulturkontakt.org om du vill ställa dig i kö för en plats.

Den 24 maj anordnas läsningar av två nordiska pjäser med historier från när och fjärran.

Lucas Svenssons dramatisering av Hassan Blasims novellsamling Irakisk Kristus och Astrid Menasanch Tobiesons pjäs När baba faller i poolen är klockan 23.47 skildrar båda historier om migration: I den ena förflyttar vi oss mellan Bagdad och Helsingfors med berättaren Hassan Blasim, i den andra berättar en ung person om sin fars känsla av att inte räcka till, om skam och om främlingskap i en ny hemstad.

I den nya nordiska dramatiken tar nya historier plats, samtidigt som det förs allt häftigare samtal om frågor kring representation – i samhället i stort och på scenen. Vem kan spela vilken roll, och vilka historier kan vi berätta på scenen och hur?

Pjäserna läses av studerande vid Konstuniversitetets Teaterhögskola. De har regisserats av Astrid Menasanch Tobieson och Janne Pellinen. Läsningarna efterförljs av samtal med läsarna och dramatikerna.

Utöver läsningarna diskuteras frågor kring migration, representation och ny nordisk dramatik i en panel bestående av filosofie doktor i teatervetenskap Rebecca Brinch, skådespelaren Marie-Lydie Nokouda m.fl.

Evenemanget är gratis men vi önskar att du anmäler dig till hela eller delar av programmet för att säkra din plats. Det finns ett begränsat antal platser.

Dagens program:

  • 12:30 Dörrarna öppnas
  • 13:15 Gitte Wille, direktör för Nordisk kulturkontakt
  • 13:30 När baba faller i poolen är klockan 23.47, av Astrid Menasanch Tobieson
  • 14:30 Kaffepaus
  • 15:00 Paneldiskussion
  • 16:30 Kaffepaus
  • 17:00 Irakisk Kristus, dramatisering Lucas Svensson
  • 20:00 Dörrarna stängs

Om pjäserna:

När baba faller i poolen är klockan 23.47, av Astrid Menasanch Tobieson

Regi: Astrid Menasanch Tobieson
Läsare: Selina Ukkonen och Edit Williams

När Miros baba får sparken från sitt jobb står familjen helt utan försörjning. För att få ekonomin att gå ihop tar baba i smyg ett jobb som event-maskot. Han skäms. Han får ett jobb på ett poolparty hos suedieeliten iklädd kanindräkt. Festen spårar ur och tillslut blir baba knuffad i poolen och sjunker sakta ner. Hur hamnade baba där egentligen? Hur blev allt så här från första början? I sin strävan att försöka återskapa den där kvällen börjar Miro minnas sitt och babas gemensamma liv. När baba faller i poolen är klockan 23.47 är en berättelse om att inte räcka till, om skam, om främlingsskap och längtan efter värdighet.

Irakisk kristus, dramatisering Lucas Svensson baserad på Hassan Blasims novellsamling med samma namn

Regi: Janne Pellinen
Läsare: Ivar Bremer, Larissa Barck, Joel Häggblom, Li Krook, Rebecca Strömsten, Rebecca Nugent, Ilmi-Emmi Wentzel, Salomon Z Patrik, Daniella Johansson de Laurentiz, Catarina Korkman, Mawlawi Rahem

I ett gränsland mellan minne och fantasi, i en brutal skildring av en rå verklighet, rör vi oss mellan Irak och Finland med berättelser där det surrealistiska och absurda också är helt realistiskt. Boken Irakisk Kristus kom 2013 och författaren, Hassan Blasim, som bor i Helsingfors, ansågs då ha revolutionerat den arabiska litteraturen – från Finland. År 2014 fick Blasim sitt internationella genombrott när The Independent utnämnde Irakisk Kristus till årets bästa översatta bok. Lucas Svenssons dramatisering – i vilken han tagit fasta på bokens tematik kring inre och yttre exil, berättande, litteratur, tro, magi, våld, krig och sex – fick sin urpremiär på Teater Galeasen i Stockholm år 2020, och lovordades av kritikerna.

Arrangörer:

Konstuniversitetets Teaterhögskola, Nordisk kulturkontakt, Teaterinfo Finland TINFO och med understöd av Svenska kulturfonden och Suomen Kulttuurirahasto (genom projektet Världen på scenen).

––––––––––––

Nordisk kulturkontakt har beviljats miljöcertifikatet Ekokompassen. Vi strävar efter att minska vårt koldioxidavtryck och planerar allt resande inom den egna verksamheten med eftertanke. Åk kollektivt när du besöker oss, så bidrar också du till ett grönare kulturliv!

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kaffe med poesi