Gå till innehåll
Nordisk kulturkontakt - till startsidan
  • sv
  • fi
  • en
Nordisk kulturkontakt
  • Evenemang
    • Kommande evenemang
  • Bibliotek
    • Besök vårt bibliotek
  • För läraren
    • Dagis- och skolprogram
  • Ansök om stöd
    • Stödprogrammen
    • Inspiration
    • När du fått stöd
    • Beviljade stöd
  • Om oss
    • Aktuellt
    • Hållbarhet
    • Expertgrupper
    • Kontakta oss
    • Tillgänglighet

Bibliotekets öppettider

Tisdag 12–19
Onsdag 12–19
Torsdag 12–19
Fredag 12–16

Helsingfors / Kajsaniemi
PB 231, Kajsaniemigatan 9
00171 Helsingfors Finland
FO-nummer: 1095646-0

Helsingfors / Sveaborg
Sveaborg B 28
00190 Helsingfors Finland

Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo

Helsingfors / Kajsaniemi
PB 231, Kajsaniemigatan 9
00171 Helsingfors Finland
FO-nummer: 1095646-0

Helsingfors / Sveaborg
Sveaborg B 28
00190 Helsingfors Finland

  • sv
  • fi
  • en
Startsida Ansök om stöd Frågor och svar

Frågor och svar

Här hittar du svar på generella frågor om våra stödprogram. Info som är specifik för de olika programmen hittar du på programmens egna sidor.

  • Så ansöker du
  • Inspiration
  • När du fått stöd
  • Beviljade stöd
  • Frågor och svar

 

Generellt

Ansökan ska senast skickas in kl. 15:59 finsk tid på sista ansökningsdagen via det elektroniska ansökningssystemet. Bor du i en annan tidzon så uppmanar vi dig att kolla vilken tid som gäller för dig. Nordisk kulturkontakt tar inte emot försenade ansökningar.

Vi rekommenderar att alla kostnader inom projektet samlas i en enda ansökan till Nordisk kulturkontakt. Till exempel kan alla resekostnader ingå i ansökan till Kultur- och konstprogrammet.

Det är möjligt att också söka stöd från andra samnordiska institutioner och organisationer för samma projekt.

Om du överväger att söka stöd från flera organisationer inom det officiella nordiska samarbetet kan det samlade beloppet som du ansöker om från organisationerna inte överstiga 85 % av projektets totala kostnader.

Stöd kan till exempel sökas både via Nordisk kulturkontakt och Nordisk Kulturfond för samma projekt, men var noggrann med att rikta in din ansökan mot det specifika stöd du söker.

Nej. Alla beslut tas av experterna, och beviljnings- eller avslagsmeddelande skickas ut samtidigt till alla sökande.

Detta kan skilja sig från program till program, men den maximala längden är beviljningsåret plus två efterföljande kalenderår, om programmet inte begränsar tiden till en kortare period. Se informationen för respektive program.

Det är landet du bor i nu som räknas, inte ditt medborgarskap. Till exempel kan en sökande som är norsk medborgare, men som bor i Tyskland, inte räknas som nordisk. Detta gäller även tvärtom – exempelvis kan en tysk medborgare räknas som nordisk om denna bor i ett nordiskt land.

Absolut. I vårt sammanhang räknas Grönland, Färöarna och Åland som nordiska länder och kan inleda eller ingå i projekt precis som de andra fem länderna.

Kultur- och konstprogrammet, Norden 0–30, Volt och Demos: ansökningsblanketterna finns på svenska och engelska. Förutom de två språken kan du fylla i dem på danska, finska, färöiska, grönländska, isländska eller norska.

Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur (mobilitetsstöd, nätverksstöd och stöd till residenscentra): ansökningsblanketterna finns endast på engelska och ansökningen ska skrivas på engelska.

Du ska ansöka om nätverksstöd när du har som avsikt att under en längre tidsperiod utveckla nya samarbeten, utbyta erfarenheter och kunskap med andra aktörer inom konst- och kulturfältet.

Om du planerar ett seminarium, en konferens, en produktion eller ett liknande arrangemang, som dessutom är öppet för en bredare publik än de fasta partnerna i ett nätverk, ska du söka stöd från Kultur- och konstprogrammet.

Dessa tre områden är så kallade horisontella perspektiv som ingår i Nordiska ministerrådets strategi. De räknas formellt inte som kriterier, utan är främst ett sätt för oss att mäta hur dessa perspektiv syns i nordiska och baltiska samarbetsprojekt.

I expertgruppsarbetet är det varje enskild experts ansvar att vara uppmärksam på intressekonflikter. En expert får inte delta i handläggningen av en ansökan om hen har ett betydande personligt intresse i ärendet eller om hen genom deltagande i bedömningsprocessen skulle inneha flera roller.

Exempelvis kan en expert inte vara med i bedömningen av en ansökan som lämnats in från samma organisation som experten i fråga representerar.

Nordisk kulturkontakt följer Nordiska ministerrådets regler om inhabilitet.

 

Ja, Nordiska ministerrådets stödprogram anses vara statsstöd. Totalbeloppet statsstöd per stödmottagare inte får överstiga 200 000 euro under en period på tre år.

Det avgörande är huruvida organisationen bedriver ekonomisk verksamhet, där det är fråga om att erbjuda varor eller tjänster på en viss marknad.  Även icke-vinstsyftande eller allmännyttiga organisationer såsom föreningar, innovationsförmedlare, kommunala utvecklingsbolag samt organisationer inom tredje sektorn omfattas således av EU:s regler om statligt stöd och de minimis-förordningen, om de bedriver ekonomisk verksamhet och om de övriga kriterierna för statligt stöd uppfylls.

Stödmottagaren ansvarar för att det sammanlagda beloppet av de minimis-stöd från olika stödgivare inte överstiger ovannämnda belopp. Sökanden ska rapportera i samband med ansökan hur mycket statsstöd som erhållits under de senaste två åren. Bidraget från det aktuella stödprogrammet beviljas inte om totalsumman för statsstöd överstiger 200 00 euro under beviljningsåret samt två år tillbaka.

Före ansökan

Huvudregeln för budgeten är att intäkterna och utgifterna behöver vara i balans. Dessutom ska alla utgifter som anges i budgeten vara nödvändiga för projektets genomförande. Alla belopp ska uppges i euro.

Vi rekommenderar att du använder vår detaljerade budgetbilaga som mall och med hjälp av den tydliggör vilka kostnader vårt stöd ska användas för. Du hittar budgetmallen på de programspecifika sidorna.

In kind-finansiering innebär att värdet av varor eller tjänster omräknas till pengar i projektets budget. Ett exempel på detta är frivillig arbetstid. Beräkningarna över arbetstid ska specificeras i ansökningens budget, och summan måste kunna anses som rimlig för genomförandet av projektet.

In kind-poster på intäktssidan ska balanseras med motsvarande utgifter.

Nej. Nordisk kulturkontakt kan inte stödja projektaktiviteter retroaktivt. Aktiviteterna får tidigast påbörjas efter att beslut om ansökan har fattats och sänts ut till den sökande. Detta tar cirka åtta till tio veckor efter deadline. Det tidigaste startdatumet för ditt projekt kan du se i ansökningsformuläret.

Programmen kan bevilja bidrag till den sökandes egna administrationskostnader. Detta förutsätter att kostnaderna har direkt koppling till projektet och är nödvändiga för att det ska kunna genomföras. Administrativa kostnader kan vara hyra eller materialkostnader.

Stöd beviljas inte för driftskostnader till reguljär verksamhet och återkommande evenemang.

Experterna lägger stor vikt läggs vid projektets samarbetsdimension när de går igenom ansökningarna. Minimikravet för den geografiska spridningen av bekräftade projektpartners ska uppfyllas i ansökan. Samarbetet utvärderas också kvalitetsmässigt.

Definiera målgrupperna väl och definiera vad ni vill åstadkomma med projektkommunikationen hos målgrupperna. Är det attitydförändring, beteendeförändring, medvetenhet, spridning av nya idéer och konstformer eller uppmuntran till kritiskt tänkande?

Vad tänker ni göra för att uppnå målen hos respektive målgrupp? Beskriv planerade aktiviteter och kanaler som stöder kommunikationsmålen.

Projektet kan ha kommersiell potential, men stöd kan inte ansökas för att skapa vinst. Överskott krävs tillbaka efter slutrapporteringen.

Under projektets gång

Om du måste göra ändringar i budgeten, i tidplanen eller i projektets innehåll, ska du be Nordisk kulturkontakt att godkänna dem innan du gör ändringarna. Beskriv ändringarna och skicka dem till oss genom korrespondensfunktionen i projektets användarkonto, så besvarar vi din förfrågan så fort vi kan.

När du loggar in på din profil ska du gå in på din beviljning för att acceptera kontrakten och fylla i dina bankuppgifter som du sedan skickar in. När rådgivaren har accepterat begäran får du besked. Efter godkännandet utbetalas stödets första del cirka två veckor senare.

Nordisk kulturkontakt har från och med år 2021 introducerat ett verifikationssystem beträffande utbetalningar av beviljade medel. Detta gör vi för att försäkra oss om att beviljningen rekvireras till rätt mottagares konto. Bidragsmottagaren ska kontakta sin egen bank för att få ett verifikationsbrev (Bank verification letter, BVL). Detta laddas upp som pdf-fil i samband med rekvisitionen via portalen.

Verifikationsbrevet ska innehålla:

  • Stödmottagarens namn, adress, CVR/organisationsnummer och bankkonto inklusive IBAN och BIC.
  • Bankens namn och adress, CVR/organisationsnummer
  • Kontaktperson på banken om vi behöver kontakta dem
  • Datum för verifikation av bankkonto
  • Brevet ska vara underskrivet eller stämplat av banken

Brevet ska bifogas på engelska eller skandinaviska till den första rekvisitionen via portalen. Man kan också använda sig av en EU-mallblankett som banken kan stämpla.

Vänligen observera att om du byter bankkonto under projektets gång ska du skicka ett nytt verifikationsbrev.

För summor upp till 30 000 € utbetalas 85 procent av stödet vid den första rekvisitionen. Efter godkänd slutrapport utbetalas de sista 15 procenten av stödet.

För summor över 30 000 € utbetalas 45 procent vid den första rekvisitionen, därefter 40 procent efter godkänd statusrapport och återstående 15 procent efter godkänd slutrapport.

När du uppskattar att ditt projekt kommit halvvägs är det dags att rapportera om projektets status.

Blanketten för statusrapporter hittar du i ansökningsportalen.

När du loggar in på ditt användarkonto kan du vid det ifrågavarande projektet hitta en blå ruta med texten ”Rekvisition”. Klicka på rutan och gå vidare.

Logotyper och tips på hur du kan nämna om dina finansiärer i projektkommunikationen hittar du på sidan Kommunicera projektet.

Efter projektet

Vi vill se en slutgiltig översikt av intäkter och utgifter. Du måste inkludera hela bidraget från Nordisk kulturkontakt även om den resterande delen ännu inte är utbetald. Om du till exempel har använt vår budgetbilaga kan du lägga till en extra kolumn med faktiska belopp.

För bidrag över 30 000 € ska räkenskaperna vara intygade av en godkänd/auktoriserad revisor. Kraven på redovisning finns här.

För mobilitetsstöd ska du inte lämna in någon särskild ekonomisk redovisningsbilaga, detta eftersom stödet beviljats enligt fasta rater och redovisas enligt desamma.

Nej, men du ska spara dem i fem år och vara beredd på att redovisa för dem vid ett eventuellt stickprov. Nordisk kulturkontakt utför årligen ett antal stickprov bland redovisade projekt.

Efter godkännandet av slutrapporten utbetalas sista delen av bidraget inom två veckor.

Du kan ansöka om förlängning av tidsfristen i ansökningsportalen. Skriv ett meddelande i korrespondensfunktionen inne på din sökandeprofil och beskriv situationen kring varför du måste skjuta upp rapporteringen. Förfrågningar behandlas fortlöpande.

Ansökningsportalen

De olika programmen tillåter olika ansökarprofiler. Alternativen i portalen är för individer, arbetsgrupper och organisationer.

Då ett stöd beviljas till en individ är hen personligen ansvarig för stödet och dess redovisning. Stödet kan påverka individens personliga beskattning. Kontakta det egna landets skattemyndigheter för att höra hur.

En arbetsgrupp kräver tillit mellan medlemmarna. Vid rekvisition av stödet krävs en gruppfullmakt, där en person får ansvar att sköta kontakten med Nordisk kulturkontakt och rapporteringen av stödet. Om något går fel på vägen är alla undertecknare av gruppfullmakten kollektivt ansvariga för det utbetalade stödet. Det betyder inte att var och en bär en del, utan att varje individ bär juridiskt och ekonomiskt ansvar för helheten.

Med organisationer förstås i det här sammanhanget alla slags registrerade organisationer från första, andra och tredje sektorn. Med andra ord offentliga, privata och civilsamhällesorganisationer. Initiativ som beviljas stöd får inte vara vinstdrivande. Om projekt avslutas med ekonomiskt överskott återkrävs vår andel av det.

Du kan få ett nytt lösenord eller kontrollera ditt användarnamn genom att använda ’Glömt användarnamn/lösenord’-funktionen på inloggningssidan.

Du får ett e-post meddelande med en länk där du kan nollställa ditt lösenord. Om du inte får länken per e-post – kontrollera först om det hamnat i din skräppost.

Om du senare vill byta lösenord kan du också göra det i ditt användarkonto.

Alla personer som ingår i ansökan  ska namnges vid registreringen av grupprofilen i ansökningsportalen. Efter att profilen skapats går det inte att redigera i gruppens sammansättning. Kontakta rådgivarna för att be om ändring.

När du skapar en profil ber vi dig välja om du vill registreras som en grupp, organisation eller individ. Valet filtrerar fram de program som du har rätt att ansöka om enligt profilen. Det går inte att byta ansökartyp i efterhand. Om du tidigare har skapat ett individkonto, men nu ska söka på uppdrag av en organisation, måste du skapa ett nytt konto för just det projektet.

Alla program öppnar för ansökningar cirka en månad innan varje deadline. Efter att ansökningstiden löpt ut syns ansökningsomgången inte längre i portalen.

Du kan skapa flera användarprofiler med samma e-postadress. Kolla att du har loggat in med rätt profil. Du kan få tillsänt en översikt över alla användarnamn kopplade till din e-postadress genom att klicka på “Glömt användarnamn” på ansökningsportalen och fylla i din e-postadress.

Om du har ytterligare frågor får du gärna kontakta våra stödprogramrådgivare genom korrespondensfunktionen i ansökningsportalen. Om du inte har en ansökarprofil hittar du våra kontaktuppgifterna på webbsidan. 

Vi uppmanar dock pågående beviljade projekt att ta kontakt via ansökningsportalen hellre än via e-post. Korrespondensen kopplas då till den aktuella ansökningen.

  • Så ansöker du
  • Inspiration
  • När du fått stöd
  • Beviljade stöd
  • Frågor och svar

Nyhetsbrev

Nyheter om våra evenemang och stödprogram.

Beställ
Ansök om stöd Evenemang Bibliotek För läraren Om oss Kontakta oss Aktuellt
Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo

Nordisk kulturkontakt

Helsingfors / Kajsaniemi
PB 231, Kajsaniemigatan 9
00171 Helsingfors, Finland
FO-nummer: 1095646-0

Helsingfors / Sveaborg
Sveaborg B 28
00190 Helsingfors, Finland

Dataskyddsbeskrivning Tillgänglighetsredogörelse
Webbsidan skapad av Morgan Digital Oy.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats.

Du kan ta reda på mer om vilka cookies vi använder eller stänga av dem i inställningar.

Sekretessöversikt

Denna webbplats använder cookies så att vi kan ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.

Tekniska cookies

Strikt nödvändig cookie är alltid aktiverad så att vi kan spara dina inställningar för cookie-inställningar.

Tredje parts cookies

Denna webbplats använder Google Analytics och Facebook-pixel cookies. Google Analytics är en av de mest utbredda och pålitliga analyslösningarna på webben. Vi använder den för att hjälpa oss att förstå hur du använder webbplatsen och hur vi kan förbättra din upplevelse. Dessa cookies kan spåra saker så som hur länge du befinner dig på webbplatsen och vilka sidor du besöker. Detta gör vi för att kunna fortsätta att producera engagerande innehåll.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!