Nordic Culture Club – Sommarfestival

""

NORDIC CULTURE CLUB anordnar en FESTIVAL för första gången någonsin, och du är inbjuden! Välkommen till vackra Sveaborg för att utforska innovativa, interaktiva och multidisciplinära föreställningar av artister från hela Norden och Baltikum. Som alltid är evenemanget gratis och förfriskningar erbjuds.

Se det FANTASTISKA festivalprogrammet här:

(Tiderna är ungefärliga och kan ändras. Vissa föreställningar överlappar varandra. Alla föreställningar hålls på Nordisk kulturkontakt, Sveaborg B28, om inte annat anges.)

FREDAG 2/6

17:55 vid Sveaborgs huvudbrygga – Alternative Landscapes (NO) är ett lekfullt verk av de norska danskonstnärerna Marit Meløe och Anders Engebretsen. De två dansarna föreställer sig poetiskt sina kroppar som en rörlig konstruktion, som förhåller sig till omgivningen på nyfikna och charmiga sätt. Publiken bjuds in på en resa av flyktiga ögonblick med stillhet och rörelse, för att återupptäcka offentliga rum som rörliga landskap.

Vi rekommenderar att du tar färjan kl. 17.40 för att se föreställningen, som börjar vid Sveaborgs huvudbrygga och slutar vid Sveaborg B28.

18:30Traces we leave. Traces of us. (SVE/DK) är en lekfull, interaktiv performance som bygger på rörelse och teckning. Vilka spår lämnar vi efter oss? Hos varandra, och på jorden? Ekot av våra rörelser, av oss. Miriam Röstlinger Goldkuhl är en svensk interdisciplinär konstnär baserad i Köpenhamn. Hon arbetar med teater och bildkonst och har en konstnärlig kandidatexamen i konceptuell scenkonst från Malmö Teaterhögskola.

19:15SOFT (NO) är ett performanceverk komponerat av den unge kompositören och digitalkonstnären Tobi Pfeil. ~ SOFT ~ undersöker föreställningar om annanhet, drömmar, fantasi och kärlek i en operaliknande miljö med inslag av förstärkt verklighet (augmented reality). En bisarr greenscreen-filminspelning kombineras med ett 3D-animerat datorspelsuniversum – två karaktärer kämpar för att hitta mening i en artificiell värld.

20:30POPSHOTS (NO/GR) är en föreställning av Lykourgos Porfyris, bildkonstnär och aktivist för funktionshindrade/queer-personer från Aten, Grekland. Popshots började som ett ljud-performance men utvecklades till ett minialbum. Föreställningen består av 15 låtar, som alla är kortare än en minut, men där prologen till varje låt är längre än själva låten. Låtlistan hyllar funktionshinder, bisexuell förvirring och queer negativitet.

21:15 AHVA (FI) är en duo bestående av den Helsingforsbaserade multiinstrumentalisten Tuomas Ahva och instrumentbyggaren Petteri Mäkiniemi. Tuomas spelar syntar, samplers och trummor och sjunger också. Petteri spelar Ginette, ett elektroniskt instrument som han har designat själv. Dessutom projicerar bildkonstnären Viljami Nissi surrealistiska bilder till livemusik. Ahva bygger broar mellan experimentell elektronisk musik och modern psykedelisk pop.

22:30Linna BarVASSVIK (NO/FI/SAPMI) är ett glädjefyllt möte mellan starka artister där det förflutna blandas med framtiden. Konserten försätter lyssnaren i ett tillstånd där bilder uppstår. Avantgardistisk samisk musik möter den postmoderna publiken och drar in dem i en okänd värld, och kroppen minns och känner igen.

LÖRDAG 3/6

16:30 What Fires Together Wires Together (DK) ställer frågan ”Är identitet en djupt rotad essens i alla människor eller är det möjligt att omprogrammera sin självuppfattning?” Föreställningen utforskar skärningspunkten mellan rörelse och vetenskap med inspiration från Donald Hebbs teori med samma namn från 1949. Skriven och producerad av Astrid Sten Andersen, som framför den tillsammans med Sofia Lykke Meile. Musik: Anton Hvidtjørn, sång: Sidsel Sten Andersen. 

17:50 ”I want you to draw me like one of your French girls” (FI) är en föreställning av skaparen och dansaren Jérémy Gaudibert som suddar ut linjerna mellan kroki och kabaré, mellan genusrepresentationer, och rollerna mellan musa och artist. Jérémy är en del av den europeiska punking/whacking och ballroom-scenen och en av medlemmarna i Iconic House of Ninja. I sina soloarbeten utforskar de friktioner och möjliga mötespunkter mellan dans och design.

18:30Gisle Nataas (NO) är arkitekt och ljudkonstnär, och arbetar med fältinspelningar från arkitektur som liveframträdanden och ljudinstallationer. Fältinspelningar mixas, bearbetas och omvandlas till nya musikaliska och rumsliga upplevelser. I projektet ”The Sound of Architecture” förmedlar Nataas viktiga arkitektoniska arbeten genom deras ljud.

19:15TRANSFORMAN (LT) är en utvidgad urban dansföreställning av artisten, koreografen och dansaren Marius Eidrigevičius. Verket fokuserar på relationer, självisolering och normativ maskulinitet och skildrar en modern mans resa från den gamla till nya världen. Det handlar inte bara om artistens självförverkligande utan även om självterapi under den kreativa processen och en uppmaning till andra att granska sig själva. Verket är en del av Vilnius 700-programmet.

20:15VELVET ASS (FI/JP) är ett ”skärgårdsband” bestående av de tre artisterna Marika Maijala, Petra Vehviläinen och Aoi Yoshizawa. De arbetar i artisthuset på Stora Räntan, en liten ö i Helsingfors skärgård och de bor också på Sveaborg. Deras experimentella lo-fi-poplåtar bygger på en punkattityd som inkluderar att ro och segla i de starka vindarna runt Helsingfors öar och att bära diverse grejer i IKEA-påsar.

21:15The Lambiec Show (DK) Välkommen till en talkshow som sänds inifrån en orms mage! Lambiec är ett konstprojekt av Sylvester Bache med fokus på experimentell elektronisk musik, seriemagasin och animation. I den här föreställningen förvandlas åskådarna till livestudiopublik och vissa blir till och med inbjudna upp på scenen som talkshowens första officiella gäster. Du kan förvänta dig experimentell technomusik, cut-up-poesi, kryptiska frågor, zines, animation och mycket annat!

22:30Linna BarMamdouh (SWE/LB) är en multimediaartist, utställningskurator, evenemangsarrangör och DJ som är född i Beirut och har sin bas i Göteborg. Hans DJ-set är en extraordinär upplevelse som bygger på hans eklektiska mix av icke-eurocentrisk samtida musik inspirerad av hans kulturella bakgrund som immigrant från Levanten.

Nordic Culture Club är en mötesplats för kulturutövare och kulturentusiaster från Norden och världen. Här experimenterar vi och bjuder på unika tvärkonstnärliga upplevelser med en blandning av allt från dans, musik, performance, interaktiva upplevelser, monologer, catwalks, drag, quiz, installationer, videoverk och mycket, mycket mer.

Nordisk kulturkontakt har beviljats miljöcertifikatet Ekokompassen. Vi strävar efter att minska vårt koldioxidavtryck och planerar allt resande inom den egna verksamheten med eftertanke. Åk kollektivt när du besöker oss, så bidrar också du till ett grönare kulturliv!

Kommande evenemang

Alla evenemang

Nordens dag 2024