Bilderboken, det nya svarta?

Mikaela Wickström står framför Nordisk kulturkontakts barnboksutställning Monster i knipa.

När du hör ordet bilderbok, vilka associationer får du? Tänker du på berättelser om mångfald, fördomar, tvångstankar, rädslor och svåra relationer, naturkrafter, vardagsstress, psykisk ohälsa eller kanske filosofiska funderingar? Om du inte gjorde det, är det skäl att tänka om.

För så är det, bilderböcker handlar om allt detta och mycket till! De bilderböcker som i år är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris handlar just om dessa ämnen. Av 14 nominerade verk är nio bilderböcker, en är en grafisk roman, de övriga tre är ungdomsböcker. Jag tror det är ett nytt bilderboksrekord i dessa sammanhang!

När man ser på tematiken i bilderböckerna som nominerats i år, förstår man att dagens bilderböcker inte längre enbart är för de allra yngsta. De är allåldersböcker som man kan högläsa och prata om med vem som helst. Som barnbibliotekarie är det ett självklart val att välja en bilderbok då jag träffar en grupp eftersom jag vet att jag alltid hinner både läsa klart boken och samtala om den med barnen under ett besök. Dessutom tycker de allra flesta barn om högläsning och se på bilder och vill gärna också prata efteråt! Att bilderboken dessutom ofta är ett konstverk i sig, gör att arbetet kring bilderböcker är hur givande och intressant som helst!

Bilderboken är ett konstverk i sig och konstupplevelser är viktiga för vårt välbefinnande, oberoende av om det är fråga om barn, unga eller vuxna. Alltid har man inte möjlighet att gå på utställningar med sitt barn, som tur kan man uppleva konst även på andra sätt. Ett är genom bilderboken. Varför inte gå till närbiblioteket för att låna några bilderböcker? Hinner du inte gå till biblioteket för att välja en bok, kan du använda våra fantastiska bibliotekssystem för beställning av böcker till ditt närbibliotek. Dessutom har vi bokbussar och det senaste nytt är s.k. tamburbibliotek på daghem för att underlätta läsning av bilderböcker hemma. Att sedan få uppleva en bilderbok tillsammans med sitt barn i hemmasoffan är inte alls så dumt, snarare mysigt och en billig investering i språket dessutom!

Bilderboken, som ofta är barnets första kontakt med ett konstverk, kan se ut på många olika sätt. Den finns i olika format, och på alla språk. De kan explodera i färger eller vara färglösa och minimalistiska. Det finns tom ordlösa bilderböcker som vem som helst kan ta del av. Bilder och texter som kompletterar varandra, stöder läsupplevelsen, som leker med formen, som experimenterar. Bilderboken finns till för att upplevas av alla, oberoende av om du kan läsa eller inte. Glöm alla fördomar, och döm aldrig boken efter formatet! Barbro Lindgrens pekbok Titta Hamlet! passar perfekt för att läsa med tonåringar! Ifall du ännu inte läst den, gör det gärna!

På tal om tonåringar. Jag möter ofta tonåringar som är ovilliga till att läsa böcker. De säger att de inte är intresserade av läsning, att det inte finns intressanta böcker eller att de inte har tid. Samtidigt är tonåringar smarta och nyfikna på världen och på olika samhällsfenomen som de läser om via sina skärmar. Tonåringar har drömmar men också ett sviktande ordförråd. Våra framtida beslutsfattare behöver ett gott språk, även i en tid där ChatGPT erövrar mark. Kanske serieromanerna, som vuxit i popularitet under de senaste åren, kunde vara en slags genväg eller mjuklandning till läsning? Utbudet är otroligt mångsidigt och kanske kunde serieromaner t.o.m. vara coola i tonåringars ögon?

Vi lever i en tid som präglas av bilder i alla slags medier. Bilderboken, som alltid är på barnets sida samtidigt som den är inkluderande, modig och spränger gränser, har det väldigt bra just nu. Och vi som väljer att läsa bilderböcker är lyckligt lottade! Vilken fröjd och härlig avkoppling det är att få ta fram en bilderbok när man vill slappna av efter en arbetsdag. Jag kan rekommendera den pinfärska bilderboken Snälla Stella, sluta skälla! av Ted Forsström och Åsa Lucander.

Mikaela Wickström
är barnbibliotekarie på Nordisk kulturkontakt