Tag og Læs!-minnen från en højskolevistelse på Jylland

Vy från ett rum med bokhyllor mot en somrig trädgård.

Kira Nalin

Mörkret har sänkt sig över Norden. Sommaren känns ljusår borta, men minnena finns kvar. Och vilka minnen sen! Jag deltog i kursen Tag og Læs!- De smukke og de gale på Testrup Højskole på Jylland i Danmark, en sexdagars litteraturkurs som ordnades i samarbete med Nordiska rådets prissekretariat. Jag landade på Kastrup en varm och fuktig juliförmiddag och åkte tåg ut till Århus på Jylland. Testrups idylliska folkhögskola ligger i Mårslet, 20 minuter utanför Århus, och grundades år 1866.

Jag hade ingen aning om vad som väntade mig, och överraskades av en distinkt dansk folkhögskolekultur. Det var stark sammanhållning: allsång ur højskolesangbogen, fyra läckra måltider om dagen gjorda på färska ekologiska råvaror från de lokala gårdarna, och prunkande platt landskap så långt ögat nådde. Gott sällskap, intressanta litteraturföreläsningar, trivsam inkvartering, dansk kultur och slående vacker natur. Vad mer kan man önska sig efter ett pandemiår i isolering?

Kursen hade över hundra deltagare och alla, frånsett ett par föreläsare, var hemma från Danmark. Jag hade länge kämpat med att förstå danska, och nu hade jag en ypperlig chans att träna min förståelse. Det var jyske, fynsk, sjællendsk och bornholmsk dialekt för hela slanten, sex dagar i rad. De dagar som föreläsarna var från Norge, Sverige och Finland pustade jag ut. Hjärnan fick vila från vokalerna mellan varven. Ett stort tack går till min vägg-i-vägg højskolenabo psykologen Lynette (med svenska släktingar) som agerade tolk och kulturkonsult vid behov. Det vill säga ofta!

Gäster på kursen var bland annat författarna Ursula Andkjær Olsen, Hanne Højgaard Viemose, Iben Mondrup, Andrezej Tichý, Andri Snær Magnason och Nordiska rådets litteraturpristagare Jonas Eika och Monika Fagerholm. Vi fick höra om Hamsuns och Strindbergs anarkistiska uppror mot borgerligheten, om galenskapen som ingång till alternativa världar, om sårbarhet och global kapitalism och om tendenser i nordisk samtidslitteratur. Det var musik- och poesiaftnar, översättar-workshop och paneler där romanerna som var nominerade till Nordiska rådet litteraturpris år 2021 diskuterades. Veckan var späckad med litteraturseminarier, det var program från morgon till kväll.

Pizzerian i Mårslet med en bil framför.

Kursen, som tidigare har ordnats i samband med Montanas litteraturpris, har nu inlett samarbete med Nordiska rådets litteraturpris, och kursen ordnas nästa gång i juli 2022. Programmet publiceras senare eftersom det kopplas till de nominerade böckerna för Nordiska rådets litteraturpris år 2022. Nomineringarna tillkännages i februari/mars 2022. Kursen strävar efter en alltmer nordisk profil och efterlyser därigenom deltagare från hela Norden. Anmälan till nästa sommars kurs öppnas den 1. december och görs på https://testrup.dk. Ge dig själv en højskolevistelse i julklapp!

Som förberedelse inför kursen rekommenderar undertecknad Stine Pilgaards humoristiska roman Meter i sekundet. Den handlar om en kvinna som flyttar till Jylland och bor på en folkhögskola. Hon navigerar livet som nybliven förälder och orakel i den lokala frågespalten mer eller mindre framgångsrikt. Meter i sekundet finns i samlingen på Nordisk kulturkontakts bibliotek, både på originalspråket danska och i svensk översättning med titeln Meter i sekunden. Boken är även översatt till norska och utkommer på finska i april.


Kira Nalin

är specialbibliotekarie på Nordisk kulturkontakts bibliotek