Möt våra nya producentkolleger!

Porträttbild på Anki Hellberg-Sågfors och Martta Partio

Anki Hellberg-Sågfors och Martta Partio. Foto: Artisan Photography

I februari välkomnade vi två nya kollegor, Martta Partio och Anki Hellberg-Sågfors, till Nordisk kulturkontakt. De kommer att förstärka evenemangsteamet och utvecklingen av program på Sveaborg.

Martta Partio arbetar som kulturproducent på Nordisk kulturkontakt. Innan Martta började hos NKK arbetade hon i Göteborg som översättare och webbredaktör samt som chefredaktör för en tvåspråkig informationstidning. Tidigare har hon också jobbat som kulturlots i en kultursatsning för unga med finska rötter i västra Sverige.

Martta producerar evenemang och olika aktiviteter i samarbete med olika aktörer både på biblioteket i Kajsaniemi och i NKK:s lokaler ute på Sveaborg. Nu ligger fokus på att synliggöra nordisk kultur och de nordiska språken samt deras nytta här i Finland. Efter flera år utomlands känner Martta att hon nu har möjligheten att ge något tillbaka till det finska samhället, samtidigt som hon kan skapa möjligheter för finska konstutövare och aktörer i det nordiska sammanhanget. Hon ser sin roll som en del av en nordisk ”storytelling”-process där hon har möjligheten att redigera olika kapitel.

Roliga fakta om Martta:

  1. Även om Martta är väldigt höjrädd har hon hoppat bungee-jump i Sydafrika, världens fjärde högsta med ett fritt fall på 216 meter.
  2. Hon har haft finska, svenska, engelska, franska och spanska som arbetsspråk.
  3. Hennes första, och hittills enda, flerdagsvandring var Kungsleden som är en över 400 km lång vandringled i norra Sverige.

Anki Hellberg-Sågfors har börjat på Nordisk kulturkontakt med titeln kulturutvecklare. Hon är inspirerad av uppdraget, då det handlar om att skapa en kreativ och hållbar mötesplats för konstnärer i NKKs utrymmen på Sveaborg. Till Ankis arbetsuppgifter hör att samla nordiska konstnärers behov som kan tillgodoses och testas på Sveaborg.

Tidigare har Anki arbetat som frilansande kulturproducent, med uppdrag för bl.a. Luckan, Riksteatern och Teater Nära. Hon har arbetat med barnteater och med nordiska projekt kring tillgänglighet, folkmusiktraditioner, musikutbildning och teatersamarbete. Hon har undervisat i kulturproduktion och projektarbete vid yrkeshögskolorna Centria, Metropolia och Sydväst, gästföreläser vid Åbo Akademi, och har lett olika EU-finansierade kulturutvecklingsprojekt vid Luckan (bl.a. Produform 2007-2014) och har varit med om att grunda ordkonstverksamhet i Åboland.

Roliga fakta om Anki:

  1. Hon samlar på pepparkaksformar, i hennes samling finns just nu över 130 olika former.
  2. Hon brukar försöka lära sig sånger på många olika språk.
  3. Hon har gått en kurs i Shiatsu massage.