Fyra nordiska public service-tv-serier du inte får missa!

Kommersiella streamingtjänster i all ära, men våra egna nordiska public service-bolag producerar också hela tiden högklassiga tv-program. Varför inte ta del av vad grannländerna har att erbjuda och samtidigt passa på att putsa upp kunskaperna i grannspråken? Här fyra tips på riktigt bra nordiska tv-serier som går att se i hela världen. Bara att ta fram popcornen! Alla programmen är dessutom textade på originalspråk vilket gör det betydligt lättare att följa med om du håller på och lär dig språket i fråga!

 

Alternativa livsstilar i Sverige

Kalle Zackari Wahlström har under de senaste åren blivit kända för sina program om träning på tv. Han koncentrerar sig på att må bra och hitta glädjen i att röra på sig i stället för att fokusera på resultat och utseende. I den här serien testar han tillsammans med sin fru Brita Zackari på olika alternativa livsstilar för att komma bort från vardagsstressen och ekorrhjulet. Ignorera den fjantiga titeln på serien och dyk in i hur det är att leva som rollspelsentusiast, cowboy eller hjälparbetare!

Kalles och Britas sex liv: https://www.svtplay.se/video/19074115/kalles-och-britas-sex-liv/kalles-och-britas-sex-liv-sasong-1-taltliv-i-storstan?tab=productionPeriod-2018-18819550

 

Hårda fakta serverade med humor från Norge

Norska Folkeopplysningen är ett praktexempel på bra nordisk Public service-tv. Undervisande utan att ta till pekpinnen, stundvis lite provocerande och dessutom väldigt underhållande! Programledare Andreas Wahl, som själv är utbildad fysiker, granskar aktuella fenomen och påståenden och ställer både företag och myndigheter mot väggen, ofta med överraskande resultat!

Folkeopplysningen https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen

 

Halvgalen museidirektör i Danmark

Rane Willerslev tillsattes som direktör för Danmarks krisdrabbade nationalmuseum 2017. Ända sedan starten har DR följt hans vardag på jobbet och resultatet är en hejdlöst rolig reality-show. Willerslev är nämligen ingen intorkad byråkrat. Han har bakgrund som antropolog och har bland annat levt som pälsjägare i Sibirien under flera år. Han är en mycket färgstark person som hela tiden verkar balansera mellan galenskap och genialitet. I inledningen beskrivs han som ”Danmarks egen Indiana Jones”, och det är inte för intet. Låt inte språket avskräcka, dansk textning finns tillgänglig, vilket gör det mycket lättare att följa med om du har svårt att förstå talad danska!

Ranes museum https://www.dr.dk/drtv/episode/ranes-museum_52013

 

Semestertips: Finlands gömda pärlor

Funderat på att semestra i Finland? Dags att ta sig bortom Helsingfors turistfällor? I finska serien Egenland har Yle bett tittarna skicka in sina egna tips på inhemska resmål. Redaktionen har sedan valt ut gömda pärlor som definitivt är värda ett besök. Här rör vi oss oftast på mindre orter i Finland, och inte sällan stöter vi på mer eller mindre galna byoriginal. Dessutom är serien helt tvåspråkig med en svenskspråkig och en finskspråkig programledare och det går att välja textning på båda språken!

Egenland https://arenan.yle.fi/1-4328791

 

Henric Öhman, kommunikationsrådgivare, Nordisk kulturkontakt