Fem nordiska poddtips för semestern

Kollage med pressbilder för de fem olika poddar som det tipsas om i artikeln.

Sommaren lämpar sig utmärkt för att lyssna på podcasts! I hängmattan, på joggingturen, medan du klipper gräset eller då du grillar. Nordisk kulturkontakt har därför tagit fram några tips på intressanta podcasts med kultur- och samhällstema från hela Norden:

Sommar i P1

En midsommarkrans

https://sverigesradio.se/sommarvinterip1

Sommarradions klassiker – sedan 1959 har Sveriges Radio sänt programmet ”Sommar i P1” där kända svenskar får en hel timme till sitt förfogande för att fritt berätta sin egen historia och spela musik de gillar. Årets sommarvärdar presenteras den 10 juni och programmen sänds varje dag under sommaren och ges också ut som podd. Det finns dessutom ett digert arkiv med program från åtminstone det senaste årtiondet att lyssna på!

 

Brinkmanns briks

En man som hoppar över en brits

https://www.dr.dk/radio/p1/brinkmanns-briks

Danska psykologiprofessorn och bästsäljande författaren Svend Brinkmann är programledare för det här diskussionsprogrammet där olika samhälleliga och filosofiska fenomen granskas med psykologens ögon. Kärlek, pengar, vänskap, elitidrott och mycket annat diskuteras med olika experter. Ett bra sätt att öva upp sin danska hörförståelse med intressanta ämnen!

 

Sällskapet

https://arenan.yle.fi/audio/1-50505027

Svenska YLE:s färska podd ”Sällskapet” är en kulturpodd med samhällsfokus där återkommande gäster som är verksamma inom olika grenar av kulturbranschen samtalar med programledare Kia Svaetichin om allt från de senaste HBO-serierna till hur coronarestriktionerna påverkat kultursektorn i Finland. Ledig diskussion med intelligenta personer om alla kulturens aspekter!

 

Noen å hate


https://podtail.se/podcast/noen-a-hate/1-5-to-norske-soloterrorister/

Norska Aftenposten gör i den här femdelade podden en djupdykning i norsk terrorism om främlingshat med utgångspunkt i Anders Behring Breiviks attentat som skedde för 10 år sedan. På nätet frodas än i denna dag i olika forum en subkultur där Breivik hyllas och inspirerar till potentiella nya attentat.

 

Norsken, svensken och dansken

https://radio.nrk.no/serie/norsken-svensken-og-dansken

Norsken, svensken on dansken beskrivs av programledaren Hilde Sandvik från NRK som ”panskandinavisk familjeterapi”. Tillsammans med gästerna Åsa Linderborg (Sverige) och Hassan Preisler (Danmark) diskuteras det som hänt under veckan som gått inom kultur och samhällsliv i de tre skandinaviska länderna. Ett bra sätt att få pejl på vad som pågår hos de skandinaviska grannarna, samtidigt som debattörerna sällan är rädda för att komma med också kontroversiella åsikter och frågeställningar.

 

Henric Öhman, kommunikationsrådgivare, Nordisk kulturkontakt