Nordic Culture Club – Februari

""

Varmt välkommen till vårt vardagsrum på Sveaborg, Nordic Culture Club hålls den första fredagen varje månad, alltid gratis inträde och servering! Dörrarna öppnar kl. 18.00, programmet börjar kl. 19.00!

I februari har vi nöjet att presentera Afrang Nordlöf Malekians performans och utställning med titeln Keeping Up with the Iranians.

Kort efter den iranska revolutionen 1979 förbjöd den nye ledaren, ayatolla Ruhollah Khomeini, musik i landet och likställde det med opium. Som en följd av detta flyttade många artister till Los Angeles för att hitta nya sätt att försörja sig och utöva sitt konstnärskap i exil utan det stöd man tidigare fått av myndigheterna. Detta skedde ofta via inspelningar av, och konserter med, musikgenren dāmbuli dimbol, eftersom det var sådan musik folk dansade till på mehmooni (en social tillställning där man blir inbjuden till någons hem för att äta middag, dansa, fira etc.). Det är en kultur på flykt bestående av dans, musik och glädje, och den har länge avfärdats som opolitisk och förgiftad konst av intellektuella, marxister, islamister och västerlänningar. Men med hjälp av illegal spridning har den hittat tillbaka till Iran och blivit mainstreamkultur bakom lyckta dörrar. Repressionen har fått den här musiken att beteckna hemlig gemenskap och frihet – en katalysator för att förverkliga sina drömmar. 

Performansen och utställningen Keeping Up with the Iranians tar avstamp i den här delen av musikhistorien genom att återskapa en mehmooni med de världsberömda sångarna Setareh och Poupak, den listtoppande pianisten Fereshteh och den välkända koreografen Dancing Dina, som kommer hela vägen från Los Angeles för att hälsa på. Under sitt första besök i Helsingfors värmer de här fyra divorna upp dina kunskaper i persiska med ett gympapass och guidar dig via Teherans hemliga skivaffärer hela vägen till Los Angeles samtidigt som de ställer frågan: en tjej kan lämna Iran, men kan Iran låta tjejen vara ifred någon jävla gång? Kom och ät en bit tårta på papptallrikarna, I Have a Heart, I Have a Stomach, och sjung och dansa till dāmbuli dimbol-låtar som vädjar till våra mest otroliga och omöjliga drömmar att triumfera ute på dansgolvet!

Skapad och producerad av konstnären: Afrang Nordlöf Malekian

Medverkande: Mia Herman, Sepideh Khodarahmi, Afrang Nordlöf Malekian, Edwin Safari

Grafisk design: Johnny Chang, Agga Stage

Poster-fotograf: Jean-Baptiste Béranger

Särskilt tack till: Edwin Safari, Nour Helou, Cristian Quinteros Soto, Theresa Traore Dahlberg, Annika Bergvik-Forsander, Moa West och Fredrik Lundin.

Nordic Culture Club är en mötesplats för kulturutövare och kulturentusiaster från Norden och världen. Här experimenterar vi och bjuder på unika tvärkonstnärliga upplevelser med en blandning av allt från dans, musik, performance, interaktiva upplevelser, monologer, catwalks, drag, quiz, installationer, videoverk och mycket, mycket mer.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Barnfesten 2024