Biograferna öppnar sina dörrar

Varg och man i mörk skog

Biograferna öppnar äntligen igen och behöver sin publik mer än någonsin. Och också publiken behöver sin biograf! Men vad har vi då för nordiska filmer på kommande?

En del filmer skulle ha haft premiär i mars-april, men blev försatta i limbo p.g.a. coronan. Bl.a. danska Valhalla och Roy Anderssons Om det oändliga ser ut att ännu söka nytt premiärdatum, men till vår glädje har det under tiden också kommit in fler nordiska titlar att hålla reda på.

Observera att då biograferna som bäst håller på att öppna, branschen håller på att kliva upp från coronaträsket och publiken ännu känner efter om de hellre sitter i bersån än på bio, är informationen om filmernas premiärdatum inte helt tillförlitlig. Med andra ord ska du hålla koll på biografernas repertoar för att försäkra dig om att inte missa de filmer du vill se.

Enligt branschens premiärkalender är den svenska feelgood berättelsen Min pappa Marianne en av de nordiska filmer som först kommer ut på biograferna denna sommar. I rollerna ser vi bl.a. Rolf Lassgård, Lena Endre och Hedda Stiernstedt. Stiernstedt känner vi igen från serien Vår tid är nu, där hon spelade Nina Löwander. Filmen handlar om modet att vara sig själv och lyckan över att bli älskad som den man är. Det låter som något vi alla behöver bli påminda om ibland. I skrivande stund är premiärdatum fastslaget till den 31.7.

Genrefestivalen Night Visions kommer i år att ordnas redan i augusti (19-22.8) i Helsingfors och de kommer bl.a. att visa danska Klovn – The final (2020), som är fortsättning på den pinsamma Klovn -serien. Den här gången är Frank Hvam och Casper Christensen på äventyr på Island. Festivalen visar också den nyaste i raden av norska katastroffilmer, Tunnelen, i regi av Pål Øien. Kanske dessa också kommer att visas på andra orter? Lönar sig att följa med situationen, om du är intresserad av filmerna.

Du, som vill koppla av med något lite lugnare och jordnära, ska sikta in dig på att se den estniska naturfilmen Tuulte tahutud maa, som ser ut att få finländsk premiär i juli. Om du inte ännu känner för att resa till grannländerna, kan du göra en filmresa på den lokala biografen istället.

Något många väntar på är säkert Roy Anderssons Om det oändliga, vars premiärdatum som sagt ännu är oklart. Något tag på hösten räknar vi ändå med att få se den på biograferna också här i Finland.

Jag ska inte glömma den yngre publiken och att det faktiskt är på kommande extra mycket, extra bra för dem i kategorin nordisk film.

För de yngsta är det nya Pelle Svanslös och Lasse-Majas detektivbyrå: Tågmysteriet som gäller. Det är två mycket efterlängtade filmer, som ser ut att ha premiär i slutet av sommaren.

För lite äldre barn och unga blir det dags för introduktion till nordisk mytologi i danska filmen Valhalla, som bygger på Peter Madsens seriealbum. Äventyret lämpar sig för barn och unga i åldern 12 år och uppåt.

Senare på hösten får norska Flykten över gränsen premiär. Det är frågan om en film som passar hela familjen (från ca 9 år uppåt) och utspelar sig under andra världskriget i Norge. Filmen är en ypperlig språngbräda till diskussioner om bl.a. vikten av att hjälpa varandra.

Nordiska filmer uppenbarar sig på biografdukarna i vårt land också mycket via festivaler och filmserier, såsom Månadens nordiska film. Månadens nordiska film visas på ett tiotal orter, från Esbo till Enare, och verkställs även denna höst som ett samarbete mellan bl.a. Walhalla, Nordisk kulturkontakt, Pohjola-Norden och Svenska nu. Programmet kommer att finnas tillgängligt på www.walhalla.fi.

PS! För dig som bor i Finland finns Facebooksidorna ”Svenskspråkiga filmer i huvudstadsregionen” och ”Svenskspråkiga filmer i Åbo”, som uppdateras varje fredag med info om vilka alla svenskspråkiga och nordiska filmer som visas på biograferna på respektive ort. Om du har möjlighet att gå på bio på dessa orter lönar det sig att gilla och följa de här sidorna, så har du koll på vad som visas. Det är Finlandssvenskt filmcentrum som upprätthåller sidorna.


Mikaela Westerlund

verksamhetsledare, Walhalla rf