Mattias Nordéus och Kimmo Schroderus valda för den fjärde nordiSKulptur-utställnigen

Porträtt av Kimmo Schroderus och Mattias Nordeus

Kimmo Schroderus och Mattias Nordeus

Konstnärerna Kimmo Schroderus och  Mattias Nordéus verk kommer att ställas ut på Galleria Sculptor i Helsingfors 25.11-18.12.2022 inom ramarna för Finska Skulptörförbundets och Nordisk kulturkontakts fyråriga samarbetsprojekt nordiSKulptur. Den kuraterade utställningssviten har genomförts tillsammans med olika samarbetspartners från de nordiska länderna, och denna gång är Sverige samarbetsland.

Mattias Nordéus (f. 1978) är känd för sina kantiga träskulpturer där gränsen mellan målarkonst och skulptur suddas ut. Nordéus använder sig av furu som han sedan målar med akryl- och oljefärger. Karaktärernas uttryck är inspirerat av tidiga videospel och av kända former ur den västerländska konsthistorien med både deras möjligheter och begränsningar. En flykt till snabba kicks genom droger och spel är typiskt för hans karaktärer. Verken innehåller också referenser till krigsspel och strider i form av soldater i miniatyrformat vilka stundvis agerar beskyddare, stundvis påminner om sköra barn som söker tröst. Nordén är utbildad till konstmagister vid Malmö konstakademi.

Kimmo Schroderus (f. 1970) är en framstående finsk skulptör. Han utexaminerades från Bildkonstakademin i Helsingfors 1998. Schroderus har hållit många separatutställningar både i Finland och utomlands. Han har också gjort ett flertal offentliga konstverk. År 2004 tilldelades han Ars Fennica-priset. Hans arbete karaktäriseras av en hantverkarattityd och intresse för material och rumsliga lösningar i samspelet mellan verken och det omkringliggande utrymmet.

Som samarbetspartner för utställningen fungerar Linköpings konsthall Passagen, som också kommer att ordna en utställning med finsk samtidsskulptur år 2023. Konstnärerna för nordiSKulptur väljs ut av en jury bestående av sakkunniga som utnämns av Finska Skulptörförbundet och Nordisk kulturkontakt.  I år bestod juryn av Nordisk kulturkontakts specialrådgivare i konst Annika Bergvik-Forsander, Finska Skulptörförbundets Heli Ryhänen och Tiina Raitanen samt konsthallschef Lars-Ove Östensson från Linköpings konsthall.