LIVE: Möt de nominerade till Nordiska rådets litteraturpris

LIVE Författarsamtal. Möt de nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2021. Start 14 April.

Den 14 april är det premiär för en ny serie med livestreamade författarsamtal med de nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. Varje vecka får vi träffa några av de aktuella författarna för att prata överlevnad, galenskap, relationer, moderskap, reslust, förfall och andra perspektiv som deras verk berör.  Det blir också uppläsning av de nominerade.

Årets nominerade spänner över hela Norden med verk från samtliga länder och språkområden. Ett starkt skönlitterärt fält som innehållsmässigt handlar om att skriva på vått papper, kapitalismens förfall och lust som går upp i rök på Scandinavian Star och med språklig närvaro skildras socialrealistiska relationer i högt tempo. Dessutom finns bud på överlevnadsmetoder, en dal full av plastblommor och en apokalyptisk text om jordens framtid också med bland de nominerade verken.

Nio romaner, fyra diktsamlingar och en novellsamling är nominerade och bland dessa så har både Niviaq Korneliussen, Ursula Andkjær Olsen, Andrzej Tichý, Inga Eira Ravna og Vigdis Hjorth varit nominerade tidigare.

Inspirerande möten online

Författarsamtalen ger möjlighet att få veta mera om författarna från hela Norden och höra dem själva berätta om deras nominerade verk. Avsnitten varierar i både innehåll och fokus beroende på de författare som medverkar och den moderator som leder samtalet.

– Den nordiska litteraturen är mycket stark just nu och därför känns det extra fint att den här digitala samtalsserien har kommit till stånd nu. Här kommer lyssnarna att få höra några av Nordens intressantaste författare i samspråk med varandra om gemensamma teman, skrivandet som yrke och särdragen i nordisk litteratur. Det bästa av allt är att du som lyssnare kan sitta varsomhelst i Norden och ta del av dessa högkvalitativa samtal, säger Yukiko Duke, översättare, journalist och programledare som modererar det första avsnitten mellan den norska författaren Vigdis Hjorth och Ursula Andkjær Olsen från Danmark.

 

Missa inte din favoritförfattare – sätt kryss i kalendern

14 april: Vigdis Hjorth och Ursula Andkjær Olsen – moderator Yukiko Duke

21 april: Lars Amund Vaage och Sebastian Johans – moderator Marit Lindqvist

28 april: Andrzej Tichý – moderator Sara Nyman

5 maj: Johanne Lykke Holm och Niviaq Korneliussen – moderator Janne Breinholt Bak

12 maj: Pajtim Statovci och Guðrún Eva Mínervudóttir  – moderator Sofie Hermansen Eriksdatter

19 maj: Heidi von Wright och Lív Maria Róadóttir Jæger – moderator Malan Marnersdóttir

26 maj: Andri Snær Magnason och Inga Ravna Eira – moderator Sunna Dís Másdóttir

Som utgångspunkt genomförs samtalen på skandinaviska förutom den 12 maj och 26 maj då arrangemanget genomförs på engelska.

Streamarna kan ses på Nordisk kulturkontakts webbplats samt på Facebook

 

Nordisk samproduktion

Den digitala samtalsserien är producerad i samarbete mellan de nordiska kulturinstitutionerna; Nordisk kulturkontakt i Helsingfors, Nordens hus på Färöarna, Nordens institut på Grönland, Nordens institut på Åland samt Nordens hus i Reykjavik där även sekretariatet för Nordiska rådets litteraturpris huserar.

Läs mer om de nominerade på norden.org/litteraturpris