Demos finns till för att bilda nätverk och möjliggöra möten mellan civilsamhällesorganisationer. Programmet vill skapa engagemang över gränserna de nordiska länderna emellan och bidra till en god förståelse för kultur och språk i Norden. Samarbetet bidrar till att Norden utvecklas mot att bli världens mest hållbara och integrerade region år 2030.
Ett starkt och vitalt civilsamhälle är en grundpelare i den nordiska demokratin och spelar en viktig roll för att ge de nordiska medborgarnas möjlighet att kanalisera sina röster och intressen utanför de politiska organisationerna.
Ansökningstider
Vad kan du söka stöd för?
Demos stödjer projekt och nätverk där civilsamhället möts och deltar i kulturella, politiska eller sociala aktiviteter.
Projektet kan bland annat innebära:
- gemensamma möten, konferenser, workshops, personalutbyten och gemensam utbildning
- facilitering och utbyte av idéer och kunskap mellan olika civilsamhällesorganisationer i Norden
- att dela på resurser och kompetenser för opinionsdrivande insatser eller att man samarbetar kring gemensamma evenemang.
Nytt för 2023 är att Demos-stöd också kan sökas för barns och ungas idrottssamarbete i Norden. Inom ansökningsomgången 2023 finns särskilt öronmärkt summa för främjande av idrottsligt utbyte för barn och unga i de nordiska länderna. Stödet kan ansökas inom den ordinarie omgången med ansökningstid 14.8–14.9.
Programmet stödjer inte:
- kommersiella projekt eller kommersiell verksamhet som syftar till att skapa ekonomisk vinst
- ordinarie drift, dvs. löpande utgifter som är nödvändiga för att driva organisationen (t.ex. produktionskostnader, inköp av utrustning och möbler eller utbetalning av lön som inte är direkt kopplad till det ansökta projektet eller aktiviteterna)
- aktiviteter som redan genomförts (det tidigaste startdatumet för aktiviteter med stöd av programmet är 8 veckor efter ansökningsdeadline)
Vem kan söka?
Stödet kan sökas av civilsamhällesorganisationer inom alla samhällsområden. Stöd kan sökas av föreningar, stiftelser, välgörenhetsorganisationer, medborgarorganisationer, intresseorganisationer, arbetsmarknadsorganisationer, trossamfund, sociala- eller kooperativa företag eller NGO:s.
Demos stöder projekt med medverkande från minst tre (3) nordiska länder.
- Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Sverige och Åland räknas som enskilda länder i detta sammanhang.
För att kunna söka stöd ska organisationen vara etablerad i Norden (Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Sverige och Åland). Projektet kan omfatta ytterligare partners som inte är verksamma i Norden, men minst (3) nordiska länder ska vara representerade. Samarbetsparten anses representera det land eller område som organisationen är registrerad i. Projektet kan genomföras i antingen ett eller flera av de här länderna.
Observera att enskilda privatpersoner kan inte ansöka om stöd.
Hur mycket stöd kan man få?
Det ansökta beloppet kan vara mellan 4 000 och 20 000 euro. Det sammanlagda stödet från Demos och andra liknande nordiska institutioner får inte överstiga 85 % av budgeten. Andra nordiska organisationer är till exempel Nordiska kulturfonden eller NordPlus. Utöver det sökta beloppet ska det finnas minst 15 % annan finansiering.
Medfinansieringen kan bestå av in-kind finansiering, d.v.s. varors eller tjänsters värde kan beaktas i budgeten. Även ideellt arbete tillgodoräknas som in kind-finansiering. Beräkningarna ska specificeras i ansökningens budget, och summan måste kunna anses som rimlig i relation till projekthelheten.
Skapa en bra budget Exempel på budgetbilaga för editering (Excel)Hur bedöms en ansökan?
Tydlig definition av övergripande mål och en bestämd tidplan ska ingå i ansökan. En bedömning görs på ovanstående kriterier och på hur väl projektet lyckas förmedla nedanstående.
Vision 2030
Projektet främjar uppnåendet av Vår vision 2030, de nordiska statsministrarnas vision om Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region 2030.
Kvalitet och långsiktighet
Aktiviteterna ska startas för att utveckla samarbeten och/eller nya sätt att jobba tillsammans. Stödet ska bidra till nya kontakter inom området och kontaktskapande med andra organisationer. Det är en fördel om projektet lägger grunden för mer långvariga samarbeten i det nordiska civilsamhället.
Kommunikation
Utöver en god intern kommunikation förväntas projektet också göra sitt arbete tillgängligt för andra och sprida information om det på ett transparent sätt.
Hållbar utveckling, jämställdhet och ett barnrätts- och ungdomsperspektiv
Projektet främjar ett eller flera av dessa teman i enlighet med Nordiska ministerrådets vägledning. Hållbar utveckling, jämställdhet och ett barnrätts- och ungdomsperspektiv ska genomsyra hela Nordiska ministerrådets arbete med att uppfylla Vår vision 2030.
Vänligen notera att ansökningstiderna för samtliga program utgår kl. 15:59, finsk tid (GMT +02:00).
Vanliga frågor och svar om våra stödprogram Förhandsgranska ansökningsblanketten Till ansökningsportalen