Sommarresor med litteraturen som biljett

Mikaela Wickström poserar med böcker i en park

Nu är det sommarlov för våra barn och unga. En ljuvlig tid då de får sova länge om morgnarna då inga skolklockor ringer och framför allt inga skolarbeten som måste skrivas och lämnas in. Nu finns all tid för avkoppling, umgänge, sena kvällar och kanske någon efterlängtad resa. Men för att resa krävs både tid och pengar, och alltid går denna ekvation inte ihop. Men varför egentligen nöja sig med en resa när man kan göra flera? Genom att läsa kan alla uppleva hur många som helst och olika slags resor under ett sommarlov.

Själv har jag äntligen läst Rosa Liksoms Kupé nr 6. På två dagar reste jag från Moskva genom hela Sovjetunionen till Ulan Bator. Med Liksoms fantastiska språk och miljöbeskrivningar kändes det faktiskt som jag suttit i samma kupé och upplevt samma saker som huvudkaraktärerna i boken samtidigt som jag lärde mig en hel del om den transsibiriska järnvägen!

Vill du och ditt barn gå på en skogspromenad? Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestams bilderbok Om du möter en björn tar er med på en tur i skogen och ger råd om vad du skall och inte skall göra om du möter en björn. Denna bilderbok passar bra för alla oberoende av ålder!

Om ni däremot föredrar en humoristisk resa i Finland, lönar det sig att välja Sixten och Blixten som resesällskap och läsa Det här är Finland av Aino Havukainen och Sami Toivonen. Garanterat underhållande!

Ifall ditt barn vill läsa något riktigt nervkittlande och du inte har något emot att det åker på en spännande rymdfärd och i bästa fall slukar hela serien, så är de rikt illustrerade böckerna om Kepler62 av Bjørn Sortland, Timo Parvela och Pasi Pitkänen ett måste!

Eller om det räcker med att händelserna utspelar sig i Reykjavik, finns Gerður Kristnýs isländska ungdomsbok Garðurinn (”Kyrkogården”) som är både spännande och lite obehaglig. Boken har inte översatts till svenska, men Kirkegården (norska och danska) och Hautausmaa (finska) finns.

Kanske någon längtar ut till havet? Det finns en uppsjö av berättelser som utspelar sig på havet och ute i skärgården att välja mellan.  De hisnande illustrationerna i den textlösa bilderboken Ø av Anna Jacobina Jacobsen inspirerar till samtal om hur det är att bo på en ö åtskild från allt annat. Tove Janssons Pappan och havet tänker jag ge åt min tonåring att läsa, medan Sommarboken hör till min sommarläsning alltsedan flera år.

Att resa är inte bara att åka land och rike runt. Vi kan också göra inre resor där vi lär oss något om oss själva och får en bättre förståelse för varandra och för världen. Här vill jag rekommendera böckerna om Alfons Åberg, som ju i år fyller 50 år. Många vardagliga berättelser där det är lätt för barnen – och för oss vuxna- att känna igen sig i. I Alfons och hemlige Mållgan är en perfekt resa i fantasin. Flera av böckerna fungerar även för de lite äldre barnen, tex Alfons och soldatpappan och Är du feg, Alfons Åberg? Och vill man göra en liten resa, kan man följa med Alfons på en helikoptertur till djungeln i Aja baja, Alfons Åberg.

Jag hoppas att det blir många spännande resor i böckernas värld! Oberoende av vad vi läser, ska vi komma ihåg att ge tid för samtal kring det lästa för att ge nya perspektiv på läsresan.

Mikaela Wickström
är barnbibliotekarie på Nordisk kulturkontakt