Nordiska rådets litteraturpris 2021

Av Madeleine Dunderlin, Nordisk kulturkontakts specialbibliotek

Månadsskiftet februari-mars är ofta lite grått och tråkigt. Det är lite för mörkt och kallt för att man ska kunna kalla det vår och jag brukar ha lessnat på vintern redan nu. Under en pandemi är det dessutom extra svårt att hitta energi och driv. Men när man jobbar med nordisk litteratur är den här tiden på året som tur lite extra spännande, för då tillkännages nomineringarna för Nordiska rådets litteraturpris! Och det är jag extra tacksam för just i år.

Bland de nominerade finns i år många stora namn. Vigdis Hjorth är nominerad för andra gången, i år med romanen Er mor død som följer samma spår som megahitten Arv och miljö: att ha rätt till sin egen berättelse. Några andra internationella bästsäljare – men som kanske inte är lika kända de nordiska grannarna emellan – är isländska Andri Snær Magnason som nomineras för sin vetenskapsroman med klimattema Um tímann og vatnið, finska Pajtim Statovci med sin finlandiabelönta och grymma, men språkligt underbara, Bolla och danska Asta Olivia Nordenhof med första delen i en planerad septologi om branden ombord Scandinavian Star, Penge på lommen. Grönländska Niviaq Korneliussen slog igenom stort med HOMO sapienne som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2015 och nu är hon nominerad för Naasuliardarpi som behandlar självmord bland ungdomar på Grönland.

 

Från Finland är, utöver Statovci, Heidi von Wrigth nominerad för sin prosalyriska Autofiktiv dikt där minnen och anekdoter serveras läsaren på ett synnerligen skickligt sätt, och Ålands nominerade är i år Sebastian Johans med sin bildrika roman Broarna, om åländska Amerikaemigranter kring sekelskiftet. Den som väl känner till det litterära fältet för unga kanske minns svenska Johanna Lykke Holms debut Natten som föregick denna dag – nu är hon nominerad med en bok för vuxna, nämligen Strega, ett verk med lika mycket kroppslighet och sinnlighet som föregångaren. Den andra svenska nomineringen, och den enda novellsamlingen i potten, är Andrzej Tichý för verket Renheten som tvingar läsaren att se på frågan om smuts och renhet i förhållande till mänsklighet och socialrealism. Det här är Tichýs tredje(!) nominering och ett stort namn att räkna med i en nordisk samtida litterär kanon.

 

Inga Ravna Eira har även hon varit nominerad tidigare, och i år nomineras hon för diktsamlingen Gáhttára Iđit med text på nordsamiska, norska och engelska. Diktsamlingen tangerar såväl klimatförändringar som samiska upplevelser av att leva i samklang med naturen. Danska Ursula Andkjær Olsens verk är kanske svårast att sammanfatta. Priskommitén skriver om Mit smykkeskskrin: ”På hisnande sätt rymmer Mit smykkeskrin allt och får oss att tänka och känna något om allting i världen.” och jag tänker att det inte går att säga det mer koncist än så. Färöarnas Lív Maria Róadóttir Jæger skriver i sitt verk Eg Skrivi á vátt pappír om förhållandet mellan det egna tänkandet och alla andras, och utmanar precis som von Wright diktverkets form. Norges Lars Amund Vaage nomineras för Det uferdige huset där han med sin säregna stil kombinerar genrer, och sist men inte minst har vi den andra isländska nomineringen: Aðferðir til að lifa af av Guðrún Eva Mínervudóttir. Ett flerstämmigt och känsligt verk om längtan efter sammanhang och om överlevnadsmetoder – vilket också är verkets titel på svenska.

 

Nordisk kulturkontakt har länge jobbat med att synliggöra Nordiska rådets två litteraturpriser. I fjol producerade vi streamade författarsamtal med de nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, och i år kommer vi tillsammans med Nordiska ministerrådet, Nordens hus i Reykjavik, Nordens hus på Färöarna, Nordens institut på Grönland och Nordens institut på Åland att producera streams där vi samtalar med de nominerade författarna till Nordiska rådets litteraturpris.

 

Samtalen är gratis och sänds live på Facebook, Vimeo och YouTube varje onsdag mellan 14.4 och 26.5. Du kan läsa mer om de nominerade och om priset på norden.org och du kan småningom även låna alla de nominerade böckerna på Nordisk kulturkontakts bibliotek. Och så välkomnar vi er förstås att ta del av våra streams, förhoppningsvis med inspiration och vårkänslor!