Mentorskapets första träff går snart av stapeln, lär känna adepterna!

I Oktober 2022 hålls metorskapspilotens introduktionsmöte på plats i Helsingfors med alla 10 mentorer och 10 adepter. Efter detta kommer mentor och adept fortsätta mötas enskilt både online och i respektive hemland regelbundet under de sex månader mentorskapsperioden pågår. Ett gemensamt avslutande möte hålls på plats i Helsingfors i mars 2023. 

Pilotprogrammet för mentorskap inom det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur etablerades för att öka utbytet av kunskap, lärande och erfarenheter i regionen. Målet är att främja växelverkan, hållbarhet och långsiktiga relationer över gränserna mellan erfarna och yngre konstnärer och kulturarbetare. 

Här kan du ytterligare bekanta dig med de adepter som blivit utvalda till att delta i mentorskapspiloten: 

""
Foto: Donatas Ališauskas

Giedrė Putramentaitė  

Giedrė är frilansande projektledare som just nu specialiserar sig på modern cirkus.  

Hon har omfattande erfarenhet av att leda såväl små- som storskaliga kulturprojekt inom scenkonst. Under sin karriär har hon arrangerat över 15 scenkonstfestivaler, varit kurator för olika program och projekt, arbetat med strategier inom en organisation, samt på det moderna cirkusfältet i Litauen. Giedrė är medlem i föreningen för kulturledare i Litauen (och ledde den i två år) som arbetar med att lobba för detta yrke.  

Giedrė är intresserad av ämnen som ledarskap, ekonomisk hållbarhet och samarbete med näringslivet inom kultursektorn.  

Huvudsaklig konstart: modern cirkus.  

Nuvarande bostadsort: Vilnius, Litauen  

Foto: Gabrielė Janilionytė

Gabrielė Janilionytė  

Gabrielė Janilionytė: Antropolog, ledare av kulturella och sociala projekt, scenkonstproducent, genomför olika interdisciplinära projekt för att skapa förändring i litauiska städer genom samhällsengagemang. En facilitator, hållbarhetsentusiast och en förändringsskapare som vill uppnå positiva sociala effekter i olika sammanhang. Målet är hållbar urban utveckling genom cirkulär ekonomi och grön infrastruktur. Arbetar för närvarande med samfund och leder hållbarhetsprojekt om kompostering och främjande av biologisk mångfald i offentliga gröna stadsområden.  

Huvudsakliga konstarter: arkitektur, bildkonst, kulturarv och teater. 

Nuvarande bostadsort: Vilnius, Litauen  

Foto: Donatas Ališauskas

Tze Yeung Ho  

Tze Yeung Ho (f. 1992) är en norsk kompositör baserad i Helsingfors. Han är arrangör och grundare av projektet OSLOFONI, medlem i arbetsgruppen ECCO inom föreningen ECSA för europeiska musikskapare och styrelsemedlem i konsertserien Periferien – nyMusikk Oslo. Tze Yeung har varit ordförande för den norska avdelningen av UNM-festivalen (Ung nordisk musik).  

Tze Yeungs musik ligger i korsningen mellan olika förståelsefält. Hans verk utforskar tal, översättning, dramaturgi och poetik, med särskilt fokus på flerspråkiga perspektiv. Med utgångspunkt i skandinavisk, finsk-ugrisk och kinesisk poesi och prosa rör sig hans musik i de bräckliga landskapen av (miss)kommunikation genom (o)uttalade ord.  Nära samarbete med levande författare, historieberättare och ordbaserade artister är centralt för hans konstutövande.  

Huvudsaklig konstart: musik  

Nuvarande bostadsort: Helsingfors, Finland  

Foto: Jussi Virkkumaa

Sanna Soni  

Sanna Soni är producent och dockteateragent med en kandidatexamen i kulturförvaltning.  För närvarande arbetar hon inom Aura of Puppets, ett nätverk för fristående professionella dockteaterkonstnärer i Finland. Under de senaste åren har hon specialiserat sig på samtida visuell teater och dockteaterproduktion, och hon har över sju års erfarenhet som konstnärsagent. Sanna har bred erfarenhet av såväl storskaliga som mer intima teaterproduktioner samt av festivaler och projekt. Hon har varit produktionschef och medlem i kuratorsteamet för den internationella dockteaterfestivalen TIP-Fest i Åbo i några år. Huvudsakligen arbetar hon på det fristående scenkonstfältet. Till hennes största professionella ambitioner hör att skapa mer hållbara arbetsförhållanden för självständiga konstnärer nationellt och internationellt. Sannas hobby är att undervisa i indisk folk- och Bollywood-dans.  

Huvudsaklig konstart: teater  

Nuvarande bostadsort: Åbo, Finland  

Foto: Rebekka Bohse Meyer

Rebekka Bohse Meyer  

Rebekka Sofie Bohse Meyer är performansdesigner som skapar immersiva performativa installationer. Hon har en bakgrund inom musik, så ljud utgör kärnan i hennes verk och hon har jobbat med rumsligt ljud, generativt ljud och ljud för AI. Det har lett vidare till ett intresse för ny teknik och utforskande av immersiva kvaliteter hos virtuell verklighet. För närvarande arbetare hon med att kombinera ljud, performans och ny teknik i en VV-opera.    

Rebekka Bohse Meyer främjar andra interdisciplinära och performativa artisters arbete genom sitt arbete som kurator och grundare av utställningsplattformen BUNKER i Köpenhamn.    

Huvudsakliga konstarter: media, musik, teater, design  

Nuvarande bostadsort: Köpenhamn, Danmark  

Foto: Keithy Kuuspu

Laura Cemin  

Laura Cemin (f. 1992, Italien) bor och arbetar i Helsingfors, Finland. Hennes verk, som ofta visas i gallerier och på icke-traditionella platser, sammanför element av performans, text och temporalitet med syftet att utmana gränserna mellan dans och visuell konst. Hon avlade examen vid Konsthögskolan vid Umeå universitet 2019 och är därtill utbildad inom balett och modern dans.
Hennes verk har visats internationellt på gallerier, teatrar och museer, så som Norrlandsoperan (SE), Bildmuseet (SE), Museum für Neue Kunst (DE) och Kiasma (FI). Parallellt med sitt praktiska konstutövande arbetar hon som dansdramaturg och gästlärare vid Estlands konstakademi.   

Huvudsakliga konstarter: visuell konst, dans  

Nuvarande bostadsort: Helsingfors, Finland  

Foto: Lukas Lund

Sandra Cecilie Quist Lund  

Sandra är utbildad vid Biskops Arnös författarskola och Konstfack i Sverige. Hon har publicerat poesi i Kritiker och OVBIDAT, och har skrivit recensioner i olika tidskrifter. Hon har en bachelorexamen i litteraturhistoria från Aarhus universitet och en magisterexamen i litteratur, kultur och media från Lunds universitet, med specialisering på poetik och performativ kritik. Sandra har arbetat med hybridformer av kritik på bastard, en plattform för experimentell performanskonst, koreografi och interdisciplinär konstpraktik. För närvarande arbetar hon inom förlagsvärlden som redaktör och översättare av barnlitteratur, tidigare har hon arbetat på utställningsplattformen Forlaget Gestus. Sandra är intresserad av litteratur på ett utvidgat fält, poesi i marginalen, performanskonst, samt arkivestetik. På senaste tid har hon utforskat visuell poesi och bidragit till tidskiften ToCall.  

Huvudsaklig konstart: litteratur  

Nuvarande bostadsort: Köpenhamn, Danmark  

Foto: Livia Schweizer

Manca Dornik  

Manca Dornik (f. 1995) är en slovensk ackordeonist som nyligen avlade examen vid Sibelius-Akademins för den finska dragspelspionjärn, professor Matti Rantanen. Utöver dragspel studerade hon även dirigering och komposition. Manca har deltagit i många internationella tävlingar och vunnit flera första och andra platser och pris. Hon har redan varit solist för ett flertal orkestrar. Så tidigt som 2015 fick hon det främsta priset för slovenska studerande, Prešeren-priset, för sin musikaliska verksamhet.   

Manca uppträder aktivt som solist och kammarmusiker. Hon har gjort många framföranden och inspelningar på viktiga internationella festivaler. Under hela sin karriär har hon fokuserat på intensivt samarbete med kompositörer och hon har spelat in och uruppfört många nya musikverk som innehåller dragspel. Hennes intresse för samtida musik har prisbelönts med Kranichstein Stipendiumpreis i Darmstadt. Manca har nyligen spelat in sitt debutalbum ”Elements” på Orpheus Classical Label (NYC, London, Madrid).  

Huvudsaklig konstart: musik  

Nuvarande bostadsort: Helsingfors, Finland  

Foto: Aki Viren

Inka Kynkäänniemi  

Inka Kynkäänniemi bor i Helsingfors och arbetar med video, skulptur, installation och text. Hennes verk handlar ofta om tid, kollektivt delade känslor och de olika relationer som varelser, föremål och samhällen skapar med världen och varandra. Samarbete spelar en nyckelroll i hennes konst. Under de senaste åren har hon arbetat tillsammans som en duo med konstnären Iiris Kaarlehto. Hon har en konstmagisterexamen från Bildkonstakademin i Helsingfors.  

Huvudsakliga konstarter: visuell konst, film, hantverk  

Nuvarande bostadsort: Helsingfors, Finland  

Foto: Jari Hannuniemi

Amanda Hakoköngäs  

Amanda Hakoköngäs (f. 1993, Finland)  är kulturarbetare, skribent och utställningsskapare från norra Finland, Lappland. Sedan 2019 arbetar hon vid Aines konstmuseum i Torneå, på gränsen mellan norra Finland och Tornedalen i Sverige. Hon skriver aktivt artiklar och recensioner om konst och kultur i nordliga områden. För närvarande är hon intresserad av olika strukturer hos textilier, dramaturgi och utställningsrum och beröringspunkter mellan sådana rum.   

Åren 2021–2022 deltog hon i postgraduala kuratorstudier vid den belgiska konstskolan KASK i Gent, och har en magisterexamen i visuell kultur, kuratering och samtidskonst från Högskolan för konst, design och arkitektur vid Aalto-universitetet i Helsingfors, där hon också studerade för en kandidatexamen i textildesign och scenografi. Hon har även gått på skrivarlinjen vid Kritiska högskolan i Helsingfors.  

Huvudsakliga konstarter: visuell konst, design, arkitektur, kulturarv  

Nuvarande bostadsort: Tervola/Torneå/Helsingfors, Finland 

Ifall du ännu inte hunnit bekanta dig med mentorerna och mentorskapsprogrammet kan du göra det HÄR.