STREAM: I spårens rötter och rötternas spår

Porträttbild av Annica Wennström och Katarina Pirak Sikku

Annica Wennström och Katarina Pirak Sikku

 

I ett samtal om spår möts konstnären Katarina Pirak Sikku och författaren Annica Wennström som båda deltar i antologin Inifrån Sápmi. Vittnesmål från stulet land (Verbal förlag).

Om spår som syns, och de som finns men inte syns, och om de som sopades bort för länge sedan men som aldrig kan utplånas. Genom minnet skriver Katarina Pirak Sikku fram sin pappa, konstnären Lars Piraks liv, och Annica Wennström minns sitt och sin familjs smärtsamma förflutna i en poetisk uppmaning som ligger nära jojken. Samtalet modereras av redaktören och författaren Patricia Fjellgren.

 

Katarina Pirak Sikku 

Född 1965, konstnär bosatt i Jåhkåmåhkke. I mars 2021 presenterade hon sitt senaste verk Agálaččat bivttastuvvon sohkagotti ivnniiguin Ihkuven aajkan maadtoej klaeriejgujmie gåårveldihkie på Kart- och bildenheten Carolina Rediviva vid Uppsala universitet. Verket klär in de fotoalbum som finns kvar efter Institutet för rasbiologi i ett omsorgsfullt fodral utifrån områdets dräkttradition. Materialet är kläde, tenntråd, pärlor, band och spets. Katarina Pirak Sikku vill ge tillbaka historien till dessa svartvita fotografier genom att för evigt linda in och beklä de avfotograferade med deras egna berättelser och traditioner.

 

Annica Wennström

Född 1966 i Örnsköldsvik, bosatt i Solna. Författare, lärare i kreativt skrivande samt anlitas som redaktör för manusbearbetningar. Hon är från de södra delarna av Sábmi, under uppväxten bodde hon större delen av tiden i Umeåtrakten. Med samiskt tema har hon skrivit Lappskatteland – en familjesaga (Wahlström och Widstrand, 2006) samt Skuggrädsla (Bonnier Carlsen, 2009). Utöver det ett tjugotal böcker som sträcker sig över spänning, relationsromaner och ungdomslitteratur.

 

Patricia Fjellgren
Född 1976 i Stockholm och är nord- och sydsame. Hon bodde sina första sex år i Saudiarabien och därefter i Stockholms förorter. Hon är numera bosatt i Staare. Har arbetat med revitalisering av de samiska språken i många olika roller. I 2017 mottog hon Språkrådets Minoritetsspråkspris för sitt arbete. Hon är även en av initiativtagarna till den språkpedagogiska föreställningen Gïellačïrkuš/Språkcirkus på Giron Sámi Teáhter där hon också medverkar som skådespelare

 

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kaffe med poesi