Norden – en vision med ständig baksmälla?

Karikatyr där de nordiska länderna har svårt att samarbeta och i stället försöker klara sig var för sig.

Bild: Magnus Bard

“Varför hävdar grannarna i Skandinavien och runt Östersjön så ofta i offentligheten att svenskar skulle vara så ängsligt politiskt korrekta eller naiva eller extrema och att de anser sig veta bättre än alla andra? Är det så att svenskar moraliserar mer än andra?”

Det frågar sig journalisten Bengt Lindroth i sin nya bok Vi som inte var med i kriget; om Sverige, Norden, Europa & coronan (2021) där han också undersöker varför åsiktsklimatet i svensk och nordisk verklighet polariserats så under 2000-talet och offentligheten blivit så grälsjuk. Vad beror det på att vi i detta hörn av Europa har så svårt att uppträda någorlunda samstämt gentemot omvärlden? Varför breder nationalstatsegoismen ut sig – nu dessutom accentuerad av coronakrisen. Och hur ser utmaningarna ut framöver för det nordiska samarbetet efter pandemin där en av hörnpelarna, kultursamarbetet, står inför allvarliga budgetnedskärningar.

Kring dessa och andra dagsaktuella frågor samtalar Bengt Lindroth med sin finlandssvenska kollega Yrsa Grüne-Luoma i en direktsänd stream från Nordisk kulturkontakt i Helsingfors.

Porträtt av Bengt Lindroth

Bengt Lindroth, f. 1942, är frilansjournalist efter att ha arbetat många år som korrespondent för Sveriges Radio i Finland, Norden och Baltikum och politisk redaktör för Expressen 1985—94.

Porträtt av Yrsa Grüne-Luoma
Yrsa Grüne-Luoma

Yrsa Grüne-Luoma, f. 1948 i Helsingfors. Bosatt i Hangö sedan 2018. Utrikeschef och ledarskribent på Hufvudstadsbladet 1987-2016 med säkerhetspolitik, Norden och Balkan som specialområden. Frilansjournalist 2016–  Medverkat i ett par böcker om säkerhetspolitik.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kaffe med poesi