LIVE STREAM Författarsamtal: Rakel Helmsdal

All Rights Reserved

Färöiska Rakel Helmsdals bilderbok Loftar tú mær? är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020. Hon intervjuas av författaren och läsambassadören Henrika Andersson.

Med denna bilderbok har Rakel Helmsdal utmärkt sig inte bara som författare, utan också som illustratör. Helmsdal, som 1995 debuterade med romanen Tey kalla meg bara Hugo, har de senaste 25 åren skrivit i de flesta litterära genrer inom barn- och ungdomslitteraturen. Därutöver har hon sedan 2011 arbetat med marionetteater, där hon själv står för såväl figurer, scen som manuskript. I den nominerade bilderboken använder hon sitt arbete med marionetteater, i och med att hon har tillverkat figurer, föremål och scener och utifrån dem gjort bilderbokens grafiska uppslag, som på en och samma gång utstrålar melankoli och livsglädje.

Detta är för övrigt tredje gången som Färöarna nominerar en bok av Rakel Helmsdal till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Färöarna har tidigare nominerat henne med böckerna Hon, sum róði eftir ælaboganum (2017) och Miljuløtur (2019). Därutöver har Island två gånger nominerat henne och hennes två medförfattare med böckerna Skrímslaerjur (2013) och Skrímsli í vanda (2018). Helmsdal mottog 2016 Västnordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för boken Hon, sum róði eftir ælaboganum. 2019 nominerades hon för fjärde gången till det stora ALMA-priset.

Läs mera på norden.org

 

 

Tulevat tapahtumat

Kaikki tapahtumat