Filmsamtal: Vems land? Urfolkens kamp för sjävständighet och existens

Samisk man tittar mot en protestskylt vid stranden av en älv. Texten lyder "Our land"

Bild ur "Eatnameamet - vår tysta kamp"

Regissörerna för två färska dokumentärer med urfolkstema diskuterar sina filmer och erfarenheter. Kenneth Sorentos film Kampen om Grønland (DK, 2020), handlar om självständighetskampen på Grönland och Suvi Wests film Eatnameamet – vår tysta kamp (FI, 2021) berör självbestämmanderätten i de samiska områdena.

Kampen om Grønland ger en unik inblick i Grönland i en brytningstid, där fyra starka grönländska karaktärer kämpar i en tid där öns framtid är viktigare än någonsin. Vad för framtiden med sig för Grönland? Borde man bli självständiga eller hellre stärka banden till Danmark? Filmen tar inte ställning, men visar oss en mångbottnad bild av det Grönländska samhället. Nordisk kulturkontakt visar filmen online 11 maj, läs mera här.

Bild av Kenneth Sorento med en filmkamera på axeln och en helikopter i bakgrunden.

Den mycket omtalade filmen Eatnameamet – vår tysta kamp handlar om samernas kamp för sin existens och deras osäkra framtid som långs bestäms av statliga beslut. Enlig filmskaparna själva är filmen en pamflett och ett rop på hjälp för en framtid av starka samiska röster, från det sista europeiska urfolket. Filmen har finsk biopremiär senare i vår, och visas exklusivt online av oss 18 maj.

Samtalet mellan Kenneth Sorento och Suvi West modereras av Lia Markelin, samhällsanalytiker på tankesmedjan Magma. Hennes forskning har fokuserat på minoritetspolitik och hon har tidigare arbetat vid Samiska högskolan i Kautokeino i Norge.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kaffe med poesi