Utställning: THE BALLOT – PIECE OF PAPER OR TOOL OF POWER?

The ballot web

Nordisk kulturkontakt presenterar stolt utställningen ”THE BALLOT – PIECE OF PAPER OR TOOL OF POWER?” i sina lokaler i Kajsaniemi mellan 16 mars och 5 april. Du kan besöka utställningen när biblioteket är öppet: kl. 12–19 tisdag till torsdag och kl. 12–16 på fredagar.

Öppningen äger rum den 15 mars kl. 17:00 – läs mer om det här.

Utställningen sammanfaller med riksdagsvalet i Finland och ser närmare på demokratins källkod: Röstsedeln och de bakomliggande vallagar som genom denna blygsamma lilla pappersbit får en fysisk form. Utställningen spårar röstsedelns utveckling i Finland, övriga nordiska länder, Tyskland och Litauen genom att presentera 60 historiska artefakter från år 1856 till 2021.

Den finländska röstsedelns utveckling började år 1906 med en av dåtidens mest progressiva vallagar och extremt långa röstsedlar. 1945 bytte Finland till en av världens minsta röstsedlar, och den används än idag. Även om de flesta finländare haft den här papperslappen i sin hand vet man fortfarande inte vem som faktiskt designade den nyskapande röstsedeln. Utställningen kan bidra med ett trovärdigt svar på den frågan.

”THE BALLOT” är en utställning där besökaren kan lära sig om demokratins utveckling genom detta storleksmässigt lilla men ändå oerhört betydelsefulla föremål. Varför ser röstsedlar ut som de gör? Vem var det egentligen som designade dem? Varför ser röstsedlarna så olika ut i länder som ändå har liknande politiska system? Hur återspeglar röstsedlar politiska trender och händelser över tid? Har den nuvarande röstsedeln en optimal design, eller finns det utrymme för förbättringar?

Efter att ha turnerat i Berlin, Riga och Stockholm presenteras nu den hyllade utställningen i Helsingfors. Nordisk kulturkontakt står värd för utställningen, som är ett samarbete mellan fem organisationer: Ursprungsidén kommer från Fabel, en svensk byrå som agerar i fältet mellan konstruktivt deltagande, kulturarv, kommunikation och speldesign. Oliver Kochta-Kalleinen från Studio Kalleinen är en konstnär som bor i Helsingfors och är känd för interaktiva konstprojekt som Complaints Choir och Speech Karaoke. Han ansvarar för utställningen i Helsingfors. International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) är en internationell organisation som stöttar hållbar demokrati över hela världen. International Elections Study Centre (IESC) arbetar för att främja bästa möjliga design och administration av demokratiska val. Folkevirke är en dansk paraplyorganisation för informell utbildning.

Välkommen till en utställning om en väldigt betydelsefull liten papperslapp!

Kommande evenemang

Alla evenemang

Färglek med Filippa