Utställning: Saskia Gullstrand & Riina Tanskanen

saskia&riina_newphoto

Vi visar upp två unga serieskapares verk: Saskia Gullstrand (Sverige) och Riina Tanskanen (Finland). Gemensamma teman i de två konstnärernas verk är feminism och ställningstagande, och båda behandlar också mental hälsa och sexualitet.

Vernissage 1.9 kl. 17–19

Utställningen öppen 1–17.9 on-lö kl. 13–17

 

Saskia Gullstrand (f. 1989) är en svensk serieskapare och lärare, vars historier kretsar kring kärlek, systerskap och våld. Saskia bor och jobbar i Malmö. Hon kommer att delta i Suomen sarjakuvaseuras (Finska seriesällskapets) CUNE-Comics-in-residency-program i Helsingfors i augusti–september. På utställningen visas verk ur två av hennes serier. One Brings Sorrow, One Brings Joy, är en historia om en häxmamma som tröstar sitt barn mitt i en konstig mardröm. Det andra verket Jewels består av ensidas-serier som behandlar känslor i olika situationer.

Riina Tanskanen (f.1998) är en finsk serieskapare som är mest känd för sitt verk Tympeät tytöt (fritt översatt: Trista tjejer) som hon publicerar på Instagram. Förutom det skriver hon också dikter, prosa och noveller. Tympeät tytöt -kontot på Instagram öppnade hon i april 2020. Kontot har redan över 24 000 följare. I sina verk behandlar Tanskanen samhälleliga och sociala problem: bland annat prestationssamhället, kroppsbild, utseendehets, rasism, sexism, sexualitet, sexuellt våld och tjejenergi. På sin Instagram-profil skriver Tanskanen samhällskritiska texter och om upplevelser av att vara kvinna. Ett album med Tympeät tytöt ges ut på sommaren 2021.

Utställningen är en del av Helsingfors seriefestval som ordnas i Södervik 4–5.9.

Helsingfors seriefestival har på grund av nya coronarestriktioner flyttats fram till 13–14 november 2021. Den nya platsen är Kabelfabriken.

Nordisk kulturkontakts programpunkter på festivalen hålls enligt den ursprungliga tidtabellen i september.

Läs mera om festivalen: www.sarjakuvafestivaalit.fi

Kommande evenemang

Alla evenemang