STREAM – NORDTING: Intervju med Amund Sjølie Sveen (NO)

Man iklädd kostym på en snöskoter, hållande en röd flagga med en lejonsymbol

Foto: Jamie M Bivard

En nomadisk folkförsamling för Nordkalotten? An fest för periferin? En separatiströrelse för den arktiska kolonin?

 

Med associationer till Norges parlament, Stortinget, har den norska konstnären, kompositören och perkussionisten Amund Sjølie Sveen skapat en vidsträckt konstplattform för intervention och reflektion i norr. Han är i dag bosatt i Oslo, men uppvuxen i Vadsø i Finnmark i Nordnorge, och arbetar också som konstnär i regionen. I det här samtalet intervjuas han av Kasper Strömman, en känd finsk bloggare med bakgrund som designer och Tv-journalist.

NORDTING är en mobil folkförsamling i norr och bjuder med jämna mellanrum in till ”ting” från Vardø till Alaska. Lokala problemställningar och lokala invånare bjuds med. Körer, ordförande, punkband, cheerleaders, urfolk, musiker, dansare…

NORDTING är en plattform för intervention och reflektion. Det som sker utanför samlingslokalen är minst lika viktigt. NORDTING arrangerar första maj-marscher och direktsänder från rättegångar, hissar flaggor och uppmärksammar minnesdagar som ingen annan tar ansvar för.

NORDTING destabiliserar och slår in kilar i både personliga uppfattningar och offentliga debatter och ställer frågor om makt, konst, pengar, identitet, separatism, populism och periferi i en nordlig kontext. NORDTING skapar en ny verklighet och vill rucka på både det rådande narrativet om de nordliga områdena och de rådande maktförhållandena i norr.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kaffe med poesi