Stream: Art goes digital

Konsten flyttar alltmera ut på nätet och antar därmed också nya former. Men vad är digital konst egentligen och hur ser den ut idag? I många fall handlar det kanske om konst som producerats på traditionellt vis, i och för den riktiga världen, men som senare dokumenterats eller anpassats för att visas upp på sociala medier och andra digitala plattformar.

 

Och hur påverkar digitaliseringen vår tids konst? Föds helt nya möjligheter, idéer, syften och uttryck? Eller finns det en risk att konsten utarmas och förytligas till en lättsam snabbunderhållning? Ges det långsamma och kontemplativa allt mindre utrymme till förmån för de snabba klickens konstformer?

I kvällens live stream intervjuas professor Margrét Elísabet Ólafsdóttir av konstexpert Maija Kasvinen och vi får ett isländskt perspektiv på ”Konsten online”.

 

Maija Kasvinen är en konstkurator som har studerat i Stockholm och arbetar nu som konstexpert vid Centret för konstfrämjande (Taike) i Finland. Hon har arbetat med offentlig konst och pratar gärna om konstens relation till samhället, bland annat i podcasten ”Kuution jälkeen” och vid Handelskammarens årsmöten.

Margrét Elísabet Ólafsdóttir är specialist inom den moderna och samtida konstens estetik och konstteori. Hennes forskning fokuserar på modernismens uppkomst på Island samt elektronisk och digital konst i en isländsk kontext, med tonvikt på video och datakonst. Hon har kuraterat utställningar för bland annat Reykjaviks konstmuseum och LÁ Konstmuseum, samt organiserat konstnärsdrivna konstevenemang. Hon är en av initiativtagarna till Lorna, en sammanslutning för elektronisk konst som drivit Pikslaverk-festivalen på Island. Hon har även fungerat som redaktör, översättare, konstkritiker och journalist. Ólafsdóttir har doktorerat i estetik och konstteori vid Pantheon-Sorbonne-universitetet i Paris och hon är professor vid Islands konsthögskola och biträdande professor vid Akureyris univeristet på Island.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kaffe med poesi