Sexis­mens historia och kvinnors motstånds­kamp

Omslaget till Patriarkatet Faller.Tecnkad bild där kvinnor från olika tidsåldrar och kulturer fäller en staty av en man.

Bild: Jenny Jordahl

Nordisk kulturkontakt uppmärksammar kvinnodagen genom att sända ett samtal med den norska feministen och författaren Marta Breen.

 

Samtalet utgår från Marta Breens och Jenny Jordahls bok Patriarkatet faller: Sexismens historie og kvinners motstandskamp (2021). I boken avhandlar Breen och Jordahl kvinnorättsrörelsens dramatiska historia. Finlandssvenska Peppe Öhman intervjuar.

Om boken

Genom historien har feminister över hela världen blivit spottade på och trakasserade. På 1700-talet halshöggs kända feminister i giljotin medan 1800-talets suffragetter kastades i fängelse. Även idag sitter feminister och aktivister fångna i bland annat Iran och Saudiarabien. Feminister har blivit stämplade som humorlösa, arga och mindre attraktiva. Ändå växer det upp nya generationer som vågar kalla sig feminister och gör det med stolthet. (beskrivning från Natur & Kulturs hemsida)

 

Om deltagarna 

Marta Breen är en av Norges mest profilerade feminister. Hon är också journalist och författare. Hon har skrivit flera böcker om kvinnor i kulturlivet, om könsroller och om feminism. Breen debuterade med fackboken Piker, vin og sang i vilken hon fokuserar på kvinnliga musikartister och musikgrupper genom historien. Breens och Jordahls bok Kvinner i kamp; 150 år med frihet, likhet, søsterskap är en internationell bästsäljare som getts ut i 27 länder.

 

Peppe Öhman är finlandssvensk journalist och författare och kommer ut med sin åttonde bok på Norstedts förlag i vår. Tidigare har hon bland annat skrivit boken Livet & Patriarkatet, en feministisk handbok. Hon bor sedan 2013 i Los Angeles.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kaffe med poesi