Nordic Art Lab I: Sensing Landmarks

Nordic Art Lab är ett projekt där vi bjuder in konstnärer för att på plats arbeta med olika typer av tvärkonstnärliga projekt i våra lokaler på Sveaborg.

Under det första Nordic Art Lab kommer en interdisciplinär grupp konstnärer att arbeta under två veckors tid med att skapa verket Sensing Landmarks. De tre konstnärerna är Carima Neusser (SE), John Andrew Wilhite-Hannisdal (NO) samt Carola Uehlken (DE).

I verket Sensing Landmarks möts dans, bildkonst, arkitektur, musik och poesi med syftet att skapa en guidad visning specifikt för Sveaborgs natur, arkitektur och historia. Under residensvistelsen utvecklar konstnärerna text/manus, koreografi, musik, videor och scenografi för att kunna guida publiken genom en tvärvetenskaplig upplevelse, där sinnena står i fokus. Verket blir en möjlighet att på ett kreativt och nyskapande sätt hitta nya perspektiv på Sveaborgs unika arkitektur och historia. Gruppen kommer också att bjuda in personer som har specifik kunskap eller som känner kärlek för platsen för att medverka i den kreativa processen. Arbetsprocessen är genomgående öppen och skapar mycket plats för improvisation.

I slutet av residenset inbjuds allmänheten att delta i någon av de totalt tre guidade visningar som konstnärsgruppen anordnar på Sveaborg under fredag 8.10 och lördag 9.10.2021.

Guidade visningar:

8.10 kl. 19.00 Anmälningslänk
9.10 kl. 19.00 Anmälningslänk

Förhandsanmälan, max 25 personer per visning!

Samlingspunkt: Sveaborgs turistinformation, C1 (nära huvudbryggan)

Om konstnärerna

Porträtt av Carima Neusser
Foto: Per Hüttner

Carima Neusser är koreograf och dansare med bas i Stockholm. Hon arbetar med tvärdisciplinära projekt som tar utgångspunkt i dans och koreografi. Hennes konstnärskap spänner över ett brett fält där hon interagerar med bildkonst, arkitektur, neurovetenskap, mode, musik och scenteknologi. Hon samarbetar i flera nationella och internationella sammanhang och hennes verk har framförts på dansteatrar, gallerier, museer och musikfestivaler. Hennes verk har visats i Sverige, Finland, Norge, Italien, Frankrike, Mexiko, Haiti, USA och Brasilien. Hon är medlem och medgrundare till projektet Tomorrow’s Art Audience, som är ett kollektiv som ordnar seminarier, workshops och andra projekt som för samman koreografer, bildkonstnärer, författare och studerande internationellt.

https://www.carimaneusser.com/

Porträtt av Carola Uehlken

Carola Uehlken är konstnär, kurator och skribent baserad i Berlin. Hennes senaste projekt undersöker containerfartyg och globala transportsystem i relation till kriminalitet. Hon är intresserad av mikrobiotiska system och hur de påverkar mänskligt beteende och välbefinnande, barock och biomimetisk arkitektur samt djävulsrockor. I hennes turnerande performance Wuling Rongguang bjöd hon in publiken till att ta sig ut ur utställningslokalerna för att åka runt och lyssna på hennes platsspecifika ljudinstallationer. Med inspiration från det paranormala skapade hon ljudlandskap för spöken på några av de mest hemsökta ställena på jorden, hotade av industriföretag. Hon skriver artiklar för kataloger och självständiga publikationsplattformer.

https://www.carolauehlken.com/

Porträtt av John Andrew Wilhite-Hannisdal
Foto: Maja Hannisdal

John Andrew Wilhite-Hannisdal är kompositör och kontrabasist baserad i Oslo. Han arbetar med musiker och konstnärer i både Europa och Amerika. Han framför och skapar olika projekt där han utvecklar nya tekniker, men samtidigt tar fram gammalt material som blivit förbisett. I USA samarbetar han med musiker och kompositörer som Derek Baron och Elliot Sharp, och i Europa med bland andra Katt Hernandez och Andreas Røysum. Han är också aktiv som kompositör och ljuddesigner för teater- och dansföreställningar tillsammans med bland annat dramatiker Finn Iunker. Hans projekt har vitt skilda inspirationskällor, som östeuropeisk folkmusik, tidiga amerikanska höghus, barnsånger skrivna av Theodor Adorno och torskars parningsläten.

https://johnandrew.no/about.html

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kaffe med poesi