NFT – modefluga eller här för att stanna?

Konstverket 36 atom goldbar av Erwin Laiho. En rad gyllene bollar på svart bakgrund, som svävar ovanför marken täckt med vita stenar.

"36 atom goldbar" av Erwin Laiho

I vår serie om konst online går det inte att komma undan NFT, ”Non Fungible Tokens”.

 

I det här samtalet intervjuas grundarna av Nifrost.art, två norrmän som står bakom ett nytt digitalt skandinaviskt galleri för NFT-konst. Genom utställningar, auktioner och digitala och fysiska tillställningar vill de göra skandinaviska NFT-konstnärer bekanta för en internationell publik. Vi möter också den unga finska konstnären Erwin Laiho, som vid sidan av sitt arbete inom design, konst och skulptur också har arbetat med NFT, med särskilt intresse för miljö, konsumtion och klimatutmaningar i kölvattnet av den bakomliggande kryotptekniken.

NFT är ett digital visuellt objekt eller konstverk som förutom sitt visuella värde också kan köpas och säljas på samma sätt som fysisk konst. NFT kan fritt översättas som ett ”oersättligt digital objekt”.

På samma sätt som en känd målning existerar både på duken och på tusentals plakat, så existerar NFT-objektet både i ett original och som kopior på nätet. Med hjälp av teknik lånad från kryptoekonomin kan man autentisera ”originalet”, och det är grunden för en konsthandel som har nått nya höjder under de senaste månaderna.

NFT är historien om mänsklig psykologi och hur ny teknologi ändrar vår värdering av tingen runt omkring oss, och vårt förhållande till kulturellt ägarskap, antingen i den fysiska eller den digitala världen. Teknologin bakom NFT ger stora möjligheter och kan potentiellt revolutionera vår vardag, men samtidigt har den också fått kritik för stor miljöpåverkan i form av ett stadigt ökande energibehov. Vi frågar oss också vilken roll konsten själv egentligen spelar inträngd bland teknologi, koncept och handel.

Haavard Tveito från Nifrost och Erwin Laiho intervjuas av Kasper Strömman, som humoristisk brukar använda titeln ”Årets grafiska designer 2013”. Strömman själv är också intresserad av tematiken och gjorde nyligen ett utspel i media där han berättade om sin debut på NFT-marknaden där han säljer den nämnda titeln som en NFT-blankett.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Färglek med Filippa