I samband med ettårsdagen för nedstängningen av Finland och Norden 12 mars visar vi den danska dokumentära kortfilmen ”Dengang Danmark lukkede ned”. Före visningen samtalar regissör och manusförfattare Emil Nørgaard Munk om filmen och upplevelsen av situationen ur de ungas perspektiv i Danmark med den finska filmvetaren Anni Lappalainen.
Då COVID-19 stängde ner Danmark i början av 2020 började 400 barn och unga att filma sin nya vardag. Genom en myriad av röster visar filmen unika barnhistorier och upplevelser. Från Lærke som har barngikt och inte kan gå tillbaka till skolan tillsammans med sina klasskamrater. Från Filippa, som inte får träffa sin kära cancersjuka mormor. Från Ella, en 12-årig Instagrammare som tyr sig till sociala medier för att bearbeta krisen. Från Alend, som trodde han nu skulle spela dator dygnet runt, men i stället blev engagerad av hur COVID-19 påverkar klimatet.
”Dengang Danmark lukkede ned” ger plats till unika röster, men tecknar också genom estetiska stiliseringar de tankar och känslor som svepte igenom Danmarks barn och unga. Det är dansk historia ur barnens ögonhöjd.
Samtalet sker på engelska. Filmens språk är danska med engelsk textning.

Emil Nørgaard Munks filmer befinner sig någonstans mellan etnografi och hybrid dokumentär. Han är kandidat i filmvetenskap och visuell antropologi från Köpenhamns universitet. Hans första längre film ”Gushegu Exile” hade premiär på CPH:DOX 2018 och vann senare priset för bästa dokumentärfilm på EKO International Film Festival i Nigeria. ”Dengang Danmark lukkede ned” blev nominerad till Roberpriset Årets kortfilm: Dokumentär.
Anni Lappalainen är en finsk filmvetare som arbetat med filmfestivaler, kulturevenemang och mediepedagogik