Kvällens samtal har sin utgångspunkt i de båda högaktuella böckerna ”Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige” av Elin Anna Labba, samt ”Vastatuuleen” samförfattad av Kukka Ranta och Jaana Kanninen.
Författarna Elin Anna Labba och Kukka Ranta intervjuas och diskuterar samernas traumatiska historia under ledning av samhällsanalytikern, PhD Lia Markelin, som tidigare forskat i Finlands urfolkspolitik samt de samiska mediernas situation i Norden.
Samtalet förs på engelska.
Följ live streamen på Facebook här: www.facebook.com/nordiskkulturkontakt/live

Elin Anna Labba är journalist och författare. I januari debuterade hon med Herrarna satte oss hit, en bok som skildrar vågen av tvångsförflyttningar av samer på 1920- och 1930-talen. Under flera års tid har hon samlat äldre samers vittnesmål. Elin Anna jobbar också på Tjállegoahte, Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra samisk litteratur. Hon kommer själv från en familj som bodde på marker som förbjöds. För henne är texten ett sätt att väva sin egen familjs historia.

Kukka Ranta är författare och journalist och doktorand på Lapplands universitet. Hon publicerade i oktober 2019 tillsammans med journalisten och författaren Jaana Kanninen boken ”Vastatuuleen” (I motvind) om tvångsförfinskningen av det samiska folket i Finland (Kustantamo S&S). I arbetet med boken lade författarna vikt på att lyssna och samarbeta med samerna, och att öppna upp ursprungsbefolkningens upplevelser för den ovetande majoritetsbefolkningen, alltid med utgångspunkt i samernas egna behov.

PhD Lia Markelin är samhällsanalytiker vid tankesmedjan Magma. Åren 2009–2018 var hon parallellt deltidsanställd som biträdande professor vid Samiska högskolan i Kautokeino, Norge. Markelin har forskat bl.a. i de samiska mediernas situation i Norden i förhållande till ländernas medie- och urfolkspolitik, samt i Finland urfolkspolitik. Hon är hemma från södra Finland och har inga rötter i Sameland.