Lappa ihop trasiga stickningar: Workshop med den isländska textilkonstnären Ýrúrarí

Patching Broken Knits_webb

I år samarbetar Helsinki Fashion Week med Nordisk kulturkontakt och tar det årliga firandet av hållbart mode till Sveaborg!

Nordisk kulturkontakt ger evenemanget ett nordiskt perspektiv med hjälp av ett antal paneldiskussioner och workshops som fokuserar på nya initiativ i Norden.

Se HELA programmet för Helsinki Fashion Week här. / Köp biljett till Helsinki Fashion Week här.

Här får deltagarna lära sig att använda den enkla tekniken nålfiltning för att laga stickade och mjuka textilier. Nålfiltning är ett kreativt och personligt sätt att laga tyg, och man behöver bara tre enkla material: en filtnål, råull och en yta av skum. Ingen tidigare erfarenhet av textilarbete behövs, och tekniken är enkel att upprepa hemma!

Nordisk kulturkontakt tillhandahåller alla material som behövs, samt ett antal trasiga second hand-stickningar som du kan laga och ta med dig hem. Du kan också ta med dig dina egna gamla stickningar eller mjuka textilier som behöver lagas – eller göra egna lappar och ta med dig hem. Barn under 12 år behöver ha sällskap med en vuxen som kan hjälpa dem.

Du kan anmäla dig till denna workshop HÄR.

––––––––––––

Ýr Jóhannsdóttir är en textildesigner från Island som är baserad i Berlin och Reykjavík och arbetar under namnet Ýrúrarí. I sitt arbete kombinerar hon humor och vardag i ylleplagg som leker med den tunna linjen mellan utklädnad och vardagskläder. De senaste åren har vikten av hållbarhet påverkat Ýrúrarís arbete och lett till en process där trasiga second hand-tröjor får en ny, unik look med hjälp av noggrann lagning och handgjorda dekorationer. 2020 blev Sweater sauce, Ýrúrarís första kollektion av tröjor som åstadkommits med denna teknik, nominerad till det isländska designpriset. Sweater sauce-projektet utvecklades till kreativa workshops där deltagarna får möjlighet att leka med lättillgängliga lagningstekniker och ge sina egna stickningar en personlig touch. Dessa workshops har sedermera anordnats över hela Europa.

Ýr har en kandidatexamen i textildesign från Glasgow School of Art och en master i konstundervisning från Islands konsthögskola. Hennes arbete har ställts ut i konst- och designlokaler på Island, exempelvis Gallerý Port, Reykjavíks konstmuseum och Museum for Design and Applied Arts, samt internationellt vid WIP-residens på Textile Arts Center i New York, Fiskars Art & Design Biennale och Smithsonian Design Museum. Verk av Ýrúrarí finns på Textiel Museum (NL), Museum für Kunst und Gewerbe (DE), National Museum of Scotland, Museum for Design and Applied Arts (IS) och Museum of International Folk Art i New Mexico. Artiklar och publikationer om hennes arbete finns bland annat på Vogue.com, Designboom, Vice och Iceland Review. Ýrúrarí har gjort specialanpassade plagg i samarbeten med artister som Erykah Badu, Tierra Whack, Sheidlina, Noel Fielding och ett antal isländska musiker.

Evenemanget finansieras av Bærekraftige kulturopplevelser i Norden, ett projekt som leds av Nordens hus på Färöarna.

––––––––––––

Nordisk kulturkontakt har beviljats miljöcertifikatet Ekokompassen. Vi strävar efter att minska vårt koldioxidavtryck och planerar allt resande inom den egna verksamheten med eftertanke. Åk kollektivt när du besöker oss, så bidrar också du till ett grönare kulturliv!

Kommande evenemang

Alla evenemang

Nordens dag 2024