Konstnären online

Serien “Konsten online” fortsätter med den femte delen I serien där vi fokuserar på konstnärens roll i den alltmer digitaliserade konstvärlden. Konstkritiker Pontus Kyander diskuterar med konstnärerna Jonas Lund och Juha van Ingen.

Vilken betydelse har digitala verktyg för nutidskonsten och hur påverkar de konstens väsen och konstnärskapet? Har nya möjligheter, idéer, mål och uttryck uppstått i och med digitaliseringen? Och finns det nya progressiva plattformar online som är lika viktiga för att skapa en karriär som de traditionella fysiska institutionerna?

 

 

Jonas Lund är en svensk konstnär som arbetar inom ett brett spektrum av olika medier. Han undersöker de mest aktuella dilemman som uppstått i och med den alltmer utbredda digitaliseringen: upphovsrätt, delaktighet och samtida nätverkssystem. Samtidigt ifrågasätter Lund konstvärldens mekanismer. Han ifrågasätter produktionsprocesser, auktorativ makt och marknadspraxis. Bland hans separatutställningar kan nämnas König Galerie, Berlin (2021), The Photographers’ Gallery (2019) och Whitechapel Art Gallery, London (2016). Hans verk har också varit med i flera grupputställningar, bland annat i Centre Pompidou, Paris och Schinkel Pavillion, Berlin.

http://jonaslund.com

 

Juha van Ingen
Bild: Nationalgalleriet / Pirje Mykkänen

Juha van Ingen är en finsk bildkonstnär som använder sig av många olika tekniker och verktyg – också digitala animationer och internet. Van Ingens mest kända verk är den tusen år långa GIF-animationsloopen AS Long As Possible (ASLAP) som startades på ARS17-öppningen och som kommer att hållas i gång i Kiasmas samlingar ända fram till år 3017.

www.juhavaningen.com

 

Pontys Kyander är en skribent, kritiker och kurator baserad i Finland. Han har tidigare arbetat som museichef (Kristiansand och Trondheim, Norge), chef för offentlig konst (Auckland, Nya Zeeland) och universitetsprofessor (Seoul, Sydkorea). Han har skrivit konstkritik sedan mitten av 1990-talet och gjort program om nutidskonst för SVT 1996-2005. Kyander har kurerat internationellt sedan 1998 och är nu aktuell med utställningen Subterranean i Amos Rex, Helsingfors (utställningen öppnar i april 2022).

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kaffe med poesi