Författar­besök: Ann-Helén Laestadius

Porträtt av Ann-Helén Laestadius i samisk dräkt.

Foto: Elisabeth Olson

Den samiska författaren och Augustprisvinnaren Ann-Helén Laestadius intervjuas av sameaktivisten Petra Laiti om romanen Stöld.

Stöld (2021) är Ann-Helén Laestadius elfte bok och hennes första roman för vuxna. Den tilldelades utmärkelsen Årets Bok 2021 i Sverige.

Förlaget Romanus & Selling beskriver Stöld som en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer. Stöld bygger på verkliga händelser. Boken kommer i finsk översättning våren 2022, med titeln Varkaus.

Om författaren:

Ann-Helén Laestadius, född 1971, är uppvuxen i Kiruna och har sina samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero. 1999 flyttade hon till Solna. Hon är författare och journalist.

2007 kom debuten med ungdomsboken Sms från Soppero när hon vann en manustävling. 2016 kom ungdomsromanen Tio över ett som tilldelades Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. 2017 vann hon även Norrlands litteraturpris och var sommarpratare i Sveriges Radios P1.

Ann-Helén Laestadius återvänder alltid till rötterna i Kiruna och Norrbotten i sina böcker. Ofta skriver hon om identitet, att tillhöra olika kulturer och inte minst familjens och släktens betydelse.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kaffe med poesi