Film: Flugt (DK, 2021)

En illustration av en man sitter på en säng vid ett fönster

Foto: Final Cut for Real

Flugt (DK, 2021) är vinnaren av Nordiska rådets filmpris 2021. Filmen berättar den extraordinära, sanna historien om Amin, en välutbildad framgångsrik man i Danmark som snart skall gifta sig. En hemlighet han har dolt i över 20 år hotar att ödelägga det liv han har byggt upp. När hans pojkvän Kasper friar till honom blir han gripen av rädsla. Ingen känner nämligen till sanningen om hans förflutna.

Uppgörandet med hans förflutna sänder Amin tillbaka i tiden till en lycklig barndom i 80-talets Kabul i Afghanistan där han går omkring med A-ha i sin Walkman och en plansch av Jean-Claude van Damme hänger på väggen i pojkrummet i familjens hus. Men han kastas också tillbaka till det hänsynslösa inbördeskriget som förvandlar den trygga och kärleksfulla vardagen till en krigszon som splittrar familjen. Ett krig som sänder den 11 år gamla Amin på en farlig flykt som avslutas först fem år senare då han anländer till Danmark helt ensam.

Filmen berättas huvudsakligen som animation och väver samman en matta av bilder och minnen som berättar en djupt berörande och originell historia om en ung man som kämpar med sitt traumatiska förflutna för att finna vägen till sitt sanna jag och först vad det betyder att höra hemma någonstans.

Filmen är regisserad av Jonas Poher Rasmussen som har skrivit manus tillsammans med Amin Nawabi, filmens huvudperson. Filmen var nominerad i hela tre kategorier (animation, dokumentär, film på annat språk än engelska) på årets Oscar-gala.

Längd: 89 min
Åldersgräns: F12
Språk: danska, textad till engelska

Fritt inträde!

Age restriction: 12
Varningstecken: Ångestframkallande innehåll

Kommande evenemang

Alla evenemang