Online film: Against the Current (IS 2020)

AgainsttheCurrent_Photo1

Anmäl dig via denna länk!

Anmälan stängs 3.6.2022 kl. 12 (Finsk tid, UTC+3)

Visningen är gratis. Filmen är endast tillgänglig under evenemangstiden, och vi har plats för 200 tittare.

Vi skickar dig i dig en länk till filmen och ett lösenord senast kl 18.45. Om du inte har fått ett lösenord i tid, kontakta henrik.marstrander@nordiskkulturkontakt.org

Om filmen

Hur långt måste man resa för att hitta sig själv? Och vilka uppoffringar måste göras för att nå dit?

Veiga Grétarsdóttir försöker paddla runt Island i kajak. Sträckan är på mer än 2 000 km och hon paddlar motsols, mot strömmen. Att paddla den här rutten i Islands arktiska vatten är farligt, både vädret och strömmarna är oförutsägbara. Den här bedriften har aldrig genomförts tidigare.

Veigas personliga resa är inte mindre uppseendeväckande. Hon föddes som en pojke i en tradidionell fiskeby på Islands västkust. I en ålder av 38 år hade Veigar, som hon då hette, fru och barn men bestämde att hon inte längre kunde leva som en man och bestämde sig för att genomgå operationer för att korrigera sitt kön. Den inre resan då Veigar blev Veiga var svår – om möjligt ännu svårare än kajakexpeditionen. De här två historierna om konflikt och kamp är hoptvinnade i filmen som följer den 103 dagar långa resan runt Island, men den magiska, karga kusten som en tablå för historien om Veiga’s yttre och inre resa.

År 2021 blev Veiga vald till ”bergskvinnan” (fjallkonan), en hederbetygelse som ges till en framgångsrik kvinnlig förebild varje år.

Den isländska regissören Óskar Páll Sveinsson (f. 1967) började som musiker och jobbade inom musiklivet i 20 år både som låtskrivare och producent. Under de senaste åren har han i stället gått över till filmskapande och har ett eget produktionsbolag som fokuserar främst på dokumentärer.

Språk: isländska, engelsk textning

Kommande evenemang

Alla evenemang

Barnfesten 2024