Nordisk kulturkontakt ger evenemanget ett nordiskt perspektiv med hjälp av ett antal paneldiskussioner och workshops som fokuserar på nya initiativ i Norden.
Se HELA programmet för Helsinki Fashion Week här. / Köp biljett till Helsinki Fashion Week här.
Den här panelen ger oss en inblick i kläders och textiliers nuvarande livscykel i Norden och globalt. Hur kan vi öka livslängden för våra saker och material, och vilka nya initiativ ska vi hålla utkik efter?
Deltagare
Else Skjold (DK) är lektor, doktor och ansvarig för KLOTHING – Centre for Apparel, Textiles and Ecology Research vid den kungliga danska akademin i Köpenhamn. Hon är en av de ledande rösterna i den offentliga danska debatten om mode- och textilbranschens cirkularitet och hållbarhet – främst inom användarledda designstrategier och systemförändring, vilket är hennes huvudsakliga forskningsområde. Hon har nyligen utsetts till chef för textilavdelningen i TRACE, ett nyetablerat nationellt forskningssamarbete kring cirkulär ekonomi för plast och textilier.
Mimmi van der Crussen (SV/NO) har grundat KUPP – Norges första hållbara tygbutik, som bara säljer överblivet material från möbelfabriker. Mimmi är en kreativ själ som föddes i Sverige. När hon jobbade som designer inom detaljhandeln såg hon att stora mängder överblivna textilier från produktionen av stoppade möbler skickades direkt till tippen. Hon startade tygbutiken KUPP för att ge de textilierna en andra chans. KUPP är ett hjärteprojekt som Mimmi driver vid sidan av sitt vanliga jobb på Hos Arne – ett fristående galleri och kulturcenter inspirerat av den norske filosofen Arne Næss.
Helena Dahlbo D.Sc. (Tech.) (FI) är forskare på det finska miljöinstitutet SYKE. Hon är specialiserad på avfallshantering och cirkulära ekonomiska lösningar samt deras påverkan på miljön. För närvarande arbetar hon med projektet PlastLIFE – som syftar till att främja implementeringen av plaståtervinning i Finland – och projektet Finix, där man utvecklar lösningar för att öka textilsystems hållbarhet.

Evenemanget finansieras av Bærekraftige kulturopplevelser i Norden, ett projekt som leds av Nordens hus på Färöarna.
––––––––––––
Nordisk kulturkontakt har beviljats miljöcertifikatet Ekokompassen. Vi strävar efter att minska vårt koldioxidavtryck och planerar allt resande inom den egna verksamheten med eftertanke. Åk kollektivt när du besöker oss, så bidrar också du till ett grönare kulturliv!