Svart feminism och kultur i Norden: Vem får synas och höras och på vilka villkor?

Under sommaren 2020 mobiliserade sig svarta aktivister i Norden och anordnade Black Lives Matter-demonstrationer för att visa solidaritet med svarta amerikaner samt markera att statligt våld och strukturell rasism även drabbar svarta människor i Norden. Sedan dess har anti-svart rasism än en gång lyfts fram i både kultur- och samhällsdebatten.

Mycket av detta arbete och engagemang har utförts av svarta kvinnor, en grupp som länge har organiserat sig kring rasism, sexism, och andra former av förtryck i Norden. Samtidigt osynliggörs och marginaliseras ofta svarta kvinnors historier, upplevelser och perspektiv, även inom antirasistiska, icke-vita och feministiska rum.

Denna paneldiskussion kommer därför att centrera fyra svarta kvinnor från olika nordiska länder som genom sitt kulturella, intellektuella och politiska engagemang har bidragit till att lyfta fram representationer av svarta kvinnor och deras upplevelser och perspektiv. Samtalet modereras av Jasmine Kelekay.

Evenemanget arrangeras i samarbete med tidskriften Astra.

 

Portrait of Jasmine Kelekay

Jasmine Kelekay är en afrofinlandssvensk forskare och aktivist med fokus på anti-svart rasism och svart aktivism i Norden. Hon doktorerar i sociologi vid University of California, Santa Barbara och är gästdoktorand vid Centrum för Mångvetenskaplig Forskning om Rasism (CEMFOR) vid Uppsala Universitet. Kelekay är gästredaktör för tidskriften Astras nyutkomna temanummer om svart feminism i Norden.

 

Deltagare i paneldiskussionen:

Judith Kiros är en svensk poet, litteraturvetare, kritiker och journalist.

Kiros är en av grundarna till den antirasistiska och feministiska plattformen Rummet, som grundades 2013. År 2019 var hon delaktig i att skapa Kontext Press, en tvärmedial plattform för eftertänksam journalistik och kritisk underhållning. Kiros debuterade 2019 med den kritikerhyllade diktboken, O, som behandlar bl.a. svarthet och kön.

 

Monica Gathuo är en finländsk mediaproducent och aktivist baserad i Helsingfors, Finland. Gathuo är samordnare för ARMA Alliance (Anti-Racism Mediam Activist Alliance) och hon forskar kring hur rasifierade kvinnor i Finland använder sig av digitala medier. Hon samarbetar med POC-ledda organisationer och initiativ ledda av rasifierade ungdomar.

 

Phyllis Akinyi är en dansk-kenyansk dansare, koreograf, performancekonstnär och dansforskare. Akinyi arbetar med samtida folklore, det som är ‘varken det ena eller det andra’, och spirituella riter i diasporan. För tillfället är hon i NYC för att utveckla hennes senaste uppsättning kring temat sorg som får premiär i maj 2021. Hon är ordförande för De Frie Koreografer och arbetar passionerat för att det skandinaviska konstfältet ska utvecklas, expanderas och bli mera inkluderande av BIPoC konstnärer och icke-västerländska kulturer.

Deise Faria Nunes är en brasiliansk performancekonstnär och konstforskare baserad i Norge. Nunes är doktorand vid universitetet i Agder och forskar inom programmet Theater in Context. Hon är grundare för bolaget Golden Mirror Arts Norway som fokuserar på konstnärliga produktioner av svarta kvinnors och dess distribution. Nunes är även verksam som frilansskribent.

 

Kommande evenemang

Alla evenemang