Kirja- ja ääneenlukuvinkkejä kaikenikäisille lapsille

Seuraavassa on kirja- ja ääneenlukuvinkkejä, joita ovat antaneet lastenkirjastonhoitajat, sanataideohjaajat, varhaiskasvattajat, lastenkulttuuriasiantuntija sekä suomenruotsalainen lukulähettiläs.

Pientä kivaa

Juuri nyt ei ole mahdollista kulkea kaupungilla ja tervehtiä kaikkia, jotka vastaan tulevat. Onneksi on kuitenkin kirjoja ja ennen kaikkea Sano hei! -kuvakirja, jonka avulla voi luoda vuorovaikutteisen lukuhetken ja sanoa hei kaikille vastaantulijoille. Lukuhetkeä kannattaa ryydittää kirjaan tehdyllä animaatiolla (ruotsinkielinen).

Sydkustens ordkonstskola on lisäksi luonut Sano hei! -kirjaan liittyvän oppimateriaalin (ruotsinkielinen).

Stina Wirsénin Kuka-kirjat ovat pienikokoisia, mutta niissä käsitellään tärkeitä teemoja. Niitä voi lukea vaikka ruoan valmistumista odottaessa.

Lohdun sanoja

Juuri nyt on tarvetta kivoille kirjoille, jotka valavat uskoa siihen, että kyllä tämä tästä vielä paremmaksi muuttuu.

Henrika Anderssonin kirjat Nauvo-Auvo aalloilla ja Nauvo-Auvo, mun amour sopivat sekä ääneen että itse luettaviksi. Ruotsiksi Nauvo-Auvoon voi tutustua kuuntelemalla Nauvo-Auvon oman kirjan Henrika Anderssonin lukemana.

Tuttua ja turvallista

Lapsille voi lukea ääneen myös monia vanhoja ja tuttuja suosikkeja. Ehkä juuri nyt on hyvä aika lukea uudelleen jokin pari vuotta sitten luettu kirja, joka löytyy omastakin kirjahyllystä.

Esimerkiksi Tove Janssonin muumikirjat voi lukea ilmestymisjärjestyksessä. Tai sitten voi lukea Muumipeikko ja pyrstötähti -kirjan, jossa Muumilaakso valmistautuu katastrofiin. Voit myös katsella muumianimaatioita tai kuunnella Tove Janssonin ruotsiksi lukemia muumikirjoja Yle Areenassa.

Koska viimeksi luit lapsillesi klassikkosadun? Käytä tilaisuutta hyväksesi ja lue satuja, jotka viihdyttävät sekä lapsia että aikuisia. Esimerkkinä ovat Grimmin veljesten sadut kuvitettuina tai kuvittamattomina laitoksina.

Lukemisen arvoisten klassikoiden luetteloon voidaan lisätä myös Barbro Lindgrenin Röh, röh Pekka ja Rasavilli Piltti.

Myös lapsilla on omat tutut ja turvalliset suosikkinsa. Ehkä kirjahyllyssänne on jo Lasse-Maija-kirja poikineen.

Hyviä kirjavinkkejä ja lukuhaasteita löytyy myös netistä esimerkiksi Lukulumo.fi– ja Helmet.fi-sivustoista. Tai kokeilkaa vaikka Book Roastia.

Mikaela Wickström, erikoiskirjastonhoitaja