Webinaari: Dokumentin tarinankerronta ja dramaturgia

Flygbild på skog där man ser ett kalhygge.

Yhteistyössä WIFT Finland ry/ Action!-hanke, Dokumenttikilta ja DocPoint

Millaisia keinoja dokumenttielokuvien kerronnassa käytetään?  Miten dramaturgia rakentuu,  ja milloin syntyy seurantadokumentin käsikirjoitus? Miten käsikirjoitetaan historiaa? Voiko dokumentin tarinankerrontaa korjata?

Seminaarissa näitä kysymyksiä käsitellään ohjaajan, leikkaajan, dramaturgin ja kuraattorin näkökulmasta. Case study-elokuvista kaksi saa ensi-iltansa DocPointissa, ja kaksi muuta on katseltavissa Yle Areenassa.

Ilmoittaudu seminaariin tällä ilmoittautumislomakkeella 5.2.2021 klo.9.30. mennessä. Ilmoittautumisen jälkeen saat linkin tapahtuman striimiin. Tilaisuus myös taltioidaan ja se on katsottavissa kahden viikon ajan saman linkin kautta.

 

Ohjelma

10.00  Kati Juurus, taiteellinen johtaja, DocPoint: Tervetuloa

10.10 Iikka Vehkalahti, dramaturgi, tuottaja, ohjaaja: 7 pääongelmaa eri dokumenttien lajityypeissä (perustuen 100 tapaukseen Rough Cut Servicessa).

11.00 Jan Forsström, dramaturgi, käsikirjoittaja: Dramaturgin työkalut dokumenttielokuvassa – kuinka auttaa elokuvantekijää jäsentämään todellisuutta

11.50  Cecilia Lidin, curator: An overview of Nordic documentary landscape from a curator’s viewpoint.

12.40 Tauko

13.30 Okku Nuutilainen, elokuvaleikkaaja, ohjaaja: Dokumenttielokuvan tarinan rakentaminen leikkaajan näkökulmasta. Case study:  Neiti Aika, ohj. Elina Talvensaari 

14.10 Mia Halme, ohjaaja: Tiedeaihetta sivuavan henkilövetoisen dokumenttielokuvan dramaturgia. Case Study: Missä tiet kohtaavat, ensiesitys DocPointissa

14.50 Tauko

15.10 Anna-Karin Grönroos, ohjaaja: Aika on väline. Seurantadokumenttielokuvan kerronta ja  dramaturgia. Case study: Orkesterin edessä.

15.50 Suvi West, ohjaaja: Alkuperäiskansatekijyyden merkitys dramaturgisissa valinnoissa. Case study: Eatnameamet – Hiljainen taistelumme, ensiesitys DocPointissa

16.30  Keskustelu: Mitä opittiin, mikä jäi auki.

Moderaattorit: Marjaana Mykkänen ohjaaja, tuottaja, WIFT Finland , Maija Hirvonen, ohjaaja,  Dokumenttikilta

Seminaarin kieli on suomi, lukuunottamatta Cecilia Lidinin puheenvuoroa, joka on englanniksi.

Kuva: Suvi West, Eatnameamet – Hiljainen taistelumme, 2021

Puhujat

Iikka Vehkalahti on IV Films Oy:n pääomistaja ja vastaava tuottaja, toimialana dokumenttituotannot, opetus- ja luentotoiminta sekä elokuva-alan konsultointi, ja leikkausvaiheessa apua tarvitsevia dokumentteja kunsultoivan  Rough Cut Servicen (roughcutservice.com),  vastaava tuottaja.

Jan Forsström, elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, dramaturgi ja kirjailija. Tunnetaan mm ohjaamastaan ja käsikirjoittamastaan elokuvasta Silmäterä (2013) ja romaanistaan Aikuisia ihmisiä (2020)

Cecilia Lidin on kuraattori ja konsultti, joka on työskennellyt sekä Tanskan että Ruotsin elokuvainstituuttien dokumenttielokuvien tuotantoneuvojana, ja  ollut rakentamassa useiden elokuvafestivaalien (kuten IDFA, Odense, Barcelona)  ohjelmistoja taiteellisena johtajana.

Okku Nuutilainen, elokuvaleikkaaja, ohjaaja ja kuvataiteilija. Okku Nuutilaisen yhdessä Liinu Grönlundin kanssa ohjaama Observe These Words (2021) on nähtävillä Docpointin Uutta kokeellista lyhytelokuvaa Suomesta-näytöksessä.

Mia Halme, ohjaaja ja käsikirjoittaja, tunnetaan mm elokuvista Joka toinen pari (2016) ja Ikuisesti sinun (2011) joka palkittiin parhaan dokumenttielokuvan Jussi-patsaalla 2012. Halmeen uusin elokuva Missä tiet kohtaavat (2021) esitetään Docpointin kotimaisessa sarjassa.

Anna-Karin Grönroos, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänen uusin elokuvansa Tidsresenären (2021) esitetään Docpointin kotimaisessa sarjassa

Suvi West, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänen elokuvansa Minä ja pikkusiskoni (2016) palkittiin Docpointin vuoden 2016 yleisön suosikkielokuvana. Hänen uusin elokuvansa Eatnameamet – hiljainen taistelumme (2021) esitetään Docpointin kotimaisesa sarjassa

Upcoming events

All events