Stream: Konsten och sociala medier (nytt datum!)

Porträtt av Kianoush Ramezani, Siri Dokken och Karin Z Sunvisson

Kianoush Ramezani, Siri Dokken och Karin Z Sunvisson. Foto: Miia Sirèn, Thea Hegg, Piki Belgrad.

Konsten flyttar alltmera ut på nätet och antar därmed också nya former. Men hur påverkar digitaliseringen vår tids konst? Och vad är digital konst egentligen och hur ser den ut idag?

 

I vår samtalsserie ”Konsten Online” kommer vi under våren att tillsammans med nordiska gäster lyfta upp och diskutera olika perspektiv och frågor kring konstens digitalisering.

Kvällens samtal fokuserar på konst och sociala medier. Kan sociala medier utgöra ett viktigt forum för konstnärer som av till exempel politiska, geografiska eller socioekonomiska orsaker annars aldrig skulle nu ut till en publik? Är det digitala ett ypperligt demokratiseringsverktyg eller handlar det till syvende och sist om marknadsföring och försäljning?

Under ledning av Karin Sunvisson (SE) kommer de båda välrenommerade illustratörerna och satirtecknarna Siri Dokken (N) och Kianoush Ramezani (IR/ FI) att diskutera sina respektive relationer till sociala medier och dess betydelse för deras konstnärliga praktiker.

 

Siri Dokken (f. 1966) är en prisbelönt norsk illustratör och redaktionell serietecknare. Sedan 1995 har hon arbetat för den Oslo-baserade dagstidningen Dagsavisen, och sedan 2010 också för magasinet Nytt Norsk Tidsskrift. Hon har en halvtidstjänst som docent på designavdelningen på Konsthögskolan i Oslo där hon lär ut redaktionell illustration och karaktärdesign.

Dokken fokuserar mest på satir och redaktionell illustration, men hon undersöker också andra fält och har nyligen gjort klart designen för huvudkaraktärerna i den animerade långfilmen ”Titina” (regisserad av Mikrofilms Kajsa Næss), som väntas ha premiär 2022. Under 2019 anslöt hon sig till det internationella nätverket ”Cartoonists for Peace”

 

Kianoush Ramezani (f. 1973) är en iransk politisk serietecknare och visuell aktivist som har bott och arbetat i Europa sedan 2009 och nu är bosatt i Helsingfors. Hans redaktionella serier har bland annat publicerats i ”Courrier International”, ”Guardian”, ”Libération”, ”Arte”, ”Le1” and ”WeDemain” och han är flerfaldigt internationellt prisbelönt.

Ramezani har föreläst i skolor och på universitet i Europa sedan 2010 för att öka medvetenheten om vikten av yttrandefrihet hos den yngre generationen. Han har också kuraterat och organiserat internationella serieutställningar i både Frankrike, Tyskland och Sverige. Ramezani är medgrundare och ordförande för ”United Sketches” – en internationell organisation med säte i Frankrike som verkar för yttrandefrihet och stöder serietecknare som lever i exil.

Ramezani har sedan 2019 haft en kolumn varje vecka i ”La Croix”. Han initierade det första internationella priset för kvinnliga serietecknare 2020 (utställningen ägde rum i Arbetets museum i Sverige och House of Humour and Satire i Bulgarien).

 

Karin Z Sunvisson (f. 1981) är en grafisk satiriker född i Stockholm med en magisterexamen från konstskolan ÉnsAD i Paris. I dag är hon verksam i Sverige och Serbien. Hennes verk publiceras främst i traditionell pappersmedia och har ställts ut i över femtio länder. Hon föreläser och skriver också om satir och satirens historia. Hon vann EWK-priset 2019.

Sunvisson är projektledare för ett nätverk för kvinnliga satirtecknare i samarbete med Arbetets museum och Svenska institutet. Ambitionen är att projektet skall växa och utvecklas internationellt för att bli ett starkt nätverk där institutionellt och kollegialt stöd verkar mot utsatthet och isolation och uppmuntrar redaktörer och andra mediaaktörer att inkludera, publicera och samarbeta med kvinnliga satirtecknare.

Kommande evenemang

Alla evenemang

Kaffe med poesi