Bok- och högläsningstips för barn i alla åldrar

Boktips och högläsningstips av några barnbibliotekarier, ordkonstledare, småbarnspedagoger, en specialist inom barnkultur samt en finlandssvensk läsambassadör!

Smått och gott

Just nu kan vi inte gå omkring på stan och hälsa på alla som kommer emot. Vilken tur att vi har böcker och framförallt bilderboken Säg hej! med vilken vi kan skapa en interaktiv stund och säga hej till alla vi möter. Lässtunden kan med fördel kryddas med animationen som gjorts till boken, som är skriven av Annika Sandelin och illustrerad av Linda Bondestam.

Sydkustens ordkonstskola har också skapat ett pedagogiskt material för Säg hej!

Känner du till de små Pixi-böckerna som är lätta att ha med sig? Överraska gärna ditt barn med en liten högläsningsstund t.ex. i väntan på maten! Det finns dessutom ännu mindre Pixi-böcker som du tex kan hänga i en nyckelring eller halsband 😊

Ifall du ännu inte bekantat dig med Bardur Oskarssons produktion, kan du tex börja med Den platta kaninen, där två vänner försöker göra något roligt i en situation som inte alls är rolig (en platt kanin).

Hur är det med regler i dessa tider? Är det så farligt om man äter socker på en onsdag? Det får du veta om du läser Ella och Noa: glass på en onsdag av Mattias Edvardsson.

Önskar du däremot hellre sjunga än tala och ha mera multisensoriska aktiviteter till både dig och ditt barn är Minna Lappalainens bok Nu ska vi sjungorita! perfekt.

Natur och miljö

Våren är här! Packa ryggsäcken med matsäck och några böcker och gå på upptäcksfärd i din närnatur. Oskar Jonssons Vips i trädet innehåller förutom vackra tydliga illustrationer även fakta om djuren och växterna i berättelsen.

Björn Bergenholtz Känn igen 25– böcker om myror, fjärilar och flygfän eller om träd och buskar är ett måste nu när naturen vaknar till liv.

Allt blir nog bra

Just nu behöver vi också trevlighetsböcker som ger oss en trygg känsla att allt blir bra fast det kanske inte just nu känns som så.

Böckerna om Nagu-nalle passar både som högläsning och att läsa själv. Du kan också lyssna Henrika Andersson läsa Nagu-nalles egen bok.

Bekanta dig gärna med det pedagogiska materialet till Nagu-nalles egen bok samt Nagu-nalle och kastasdjuren som du kan hitta på Sydkustens ordkonstskolas hemsida.

Kerstin Lundbergs Lyckokakan, där sidorna fylls av mod, vänskap och föräldrarnas pinsamheter är också en bok som man mår bra av. När Oscar får en lapp där det står “Uttala din högsta önskan så blir den sann” och han på något sätt lyckas önska sig att han och föräldrarna skulle vara mer lika blir det humor för hela slanten. Boken passar bra som högläsning eller att läsa själv.

Trygga favoriter

Det finns också många gamla, trygga favoriter som du kan läsa högt för ditt barn. I dessa tider kanske det är bra att läsa en bok som man läste för några år sedan, en bok som man hittar i sin egen bokhylla.

Kanske har du Tove Janssons muminböcker? Läs dem i ordningsföljd eller läs om hur Mumindalen förbereder sig för katastrofen i Kometen kommer. Du kan också se Muminanimationer eller lyssna Tove Jansson läsa böckerna på YLE Arenan.

När läste du senast en klassisk saga för ditt barn? Ta gärna tillfället i akt och läs några klassiska sagor, de fungerar både för barn och vuxna! T.ex. Bröderna Grimms sagor finns i många upplagor, både med och utan illustrationer.

Barbro Lindgrens klassiska böcker om Vilda bebin, Benny, Loranga, Masarin och Dartanjang och många andra kan du läsa i samlingsvolymen Barbros bästa.

Kanske ditt barn har en eller flera av de hittils 28 utgivna LasseMaja- böckerna i sin bokhylla? Läs några av dem och se på en LasseMaja film efteråt! På Estrids bokklubbs blogg kan du se en intervju med författaren Martin Widmark.

Vem är jag?

I Harald Nortuns Experimentet vill tvillingarna Amund och Amanda skoja med sina farföräldrar som de är på väg till under lovet.  Märker farföräldrarna att Amund egentligen nu är Amanda och tvärtom?

I Fejk, skriven av Mina Lystad, får Marie i uppdrag att intervjua fotbollskillen Tarjei till skoltidningen, vars läsarsiffror dalar. Under denna intervju mellan en blyg flicka och en cool kille händer något, båda ser varandra på ett nytt sätt och en förälskelse börjar spira. Här har vi en lättläst bok där förälskelser, socialt samspel men också frågor om vad som är fejk är centrala teman.

Tamara Mivellis debut Jag klyver er itu av handlar om Mary vars liv står stilla och vars egen familj håller på att gå sönder. Hon söker trygghet i sin pojkväns familj. Men även där börjar det krackelera.  En tunn, poetisk bok som inrymmer mycket känslor.

Det finns dessutom många bra sidor med boktips på nätet, t.ex. Ebban, Polyglutt.fi och lasambassadoren.fi. Läsutmaningar hittar du bl.a. på Helmet.fi (Helmets lilla läsutmaning), på barnboksbloggen.se eller varför inte pröva på Book_roast?