Den nordiska bokvåren är här- Är du redo?

""

Bokutgivningen i Norden har, trots papperskrisen, både bredd och djup. Vad gäller trender så skrivs det flitigt pandemilitteratur, men frågan är om den läses i samma grad som den skrivs. På Nordisk kulturkontakts bibliotek står titlar som Flocken: berättelsen om hur Sverige valde väg under pandemin, Coronamonologerneoch Karantändagboken orörda i hyllan. Få verkar vilja läsa böcker om coronaepidemin på sin fritid, den har vi hört alldeles tillräckligt om. Nu är bokvåren äntligen här, och den är späckad med relationsskildringar från Nordens alla hörn. Här kommer fyra tips på nordisk skönlitteratur att se fram emot våren 2022:

Sverige: Nina Vähä: Babetta (Norstedts) 

Efter succén med familjeromanen Testamente (2019) är Nina Vähä tillbaka med en ny roman: Babetta, som av förlaget beskrivs som ”Persona möter Mr Ripley”. Romanen handlar om två bästa väninnor som tillbringar sommaren i ett sydfranskt slott. Småningom börjar det hända märkliga ting i förhållandet, som sig bör i saftigaromanbyggen. Vähä berättar att romanen kom till henne i en dröm och fick henne att lägga alla andra projekt åt sidan.

Danmark: Bille, Johanne: Når mænd forlader mig (Politikens Forlag)

Johanne Bille har, trots sin unga ålder, redan utkommit med två romaner. I januari kom Når mænd forlader mig, som handlar om en ung kvinnlig författare i en mansdominerad värld. Huvudpersonen är i jakt på kärlekenoch därigenom sig själv. Hur hittar och behåller man sin egen röst? Ska tysthet tolkas som samtycke? Och hur känns det att mista rätten att bestämma över sin egen kropp? Romanen tar upp det alltid aktuella temat övergrepp.

Norge: Knausgård, Karl Ove: Ulvene fra evighetens skog (Forlaget Oktober)

Karl Ove Knausgårds skrivkramp är botad. Han utkom i höst med Ulvene fra evighetens skog som i vår publiceras på svenska med titeln Vargarna från evighetens skog (Norstedts). Romanen är en fristående fortsättning på Morgenstjernen (2020). Romanen utspelar sig både på 80-talet och i nutid. Förlaget utlovar apokalyptisk stämning precis som i förra boken, och det passar ju utmärkt så länge handlingen inte kretsar kring smittsamma sjukdomar.

Finland: Rämö, Satu: Hildur (WSOY)

Satu Rämö har skrivit flera populära reseböcker om Island, där hon är bosatt, och i juni utkommer hennes debutroman Hildur. Hildur är första delen i en deckarserie om den isländska kriminalinspektören Hildur Rúnarsdóttir. Hildur surfar i iskalla Atlanten för att bota ångesten av en traumatisk barndom. Till platsen anländer en finsk polispraktikant, och tillsammans börjar de reda ut en brottshärva som döljer mörka hemligheter och korruption.

Alla romaner finns eller kommer att finnas tillgängliga på Nordisk kulturkontakts bibliotek på ett eller flera nordiska språk. Gå in på vårt webbibliotek eller ring +358 10 583 10 00 för att göra en beställning. Du behöver ett bibliotekskort för att göra detta.

Kira Nalin, specialbibliotekarie vid Nordisk kulturkontakts bibliotek